GM-logós Toyota Prius készülhet

Vágólapra másolva!
Jelenlegi formájában véget ér a Toyota és a General Motors 25 éve tartó együttműködése, ám az esetleges folytatásból akár GM-logós Prius is születhet.
Vágólapra másolva!

25 éve működik együtt az Egyesült Államokban a GM és a Toyota, a két óriásnak 50-50 százalékos tulajdonrésze van a kaliforniai New United Motor Manufacturing összeszerelő-üzemben. A GM a Pontiac Vibe-ot, a Toyota a Corollát és a Tacomát gyártja itt, a két nehéz helyzetben lévő vállalat azonban nem tudott megegyezni a folytatásról.

Mindkét fél szomorúan konstatálta, hogy nem sikerült közös nevezőt találni, az üzemben augusztusban áll le a munka. Különösen a Toyota tűnt elkeseredettnek a fejlemények miatt, a japán gyár közleményében azt írta, hogy a döntés következtében még nehezebb helyzetbe került a recesszió miatt amúgy is válságos időkben. Emiatt új alternatívákat fontolgat, amelyben akár a GM is partner lehet.

Egyik lehetőség a hírek szerint, hogy az üzemben a Toyota Prius GM-logós változata készül majd, az nem derült ki, hogy melyik márka kínálatában jelenne meg a hibrid. Fritz Henderson GM-vezérigazgató és Toyoda Akio Toyota-elnök augusztusi tárgyalásukon egyeztetnek a Priusról, a másik lehetőség szerint a Toyota ősztől Kaliforniában is gyártja a harmadik generációs modellt, kiszolgálva a jelentősnek mondható amerikai igényeket.