30 évvel ezelőtti benzinárak miatt omlott össze Salzburg közlekedése

Vágólapra másolva!
Iszonyatos árverseny tört ki Salzburgban és környékén a benzinkutak között, a spirál végére 30 évvel ezelőtti áron kínálták az üzemanyagot. Tíz kilométeres dugó alakult ki.
Vágólapra másolva!

Esztelen árháborúba kezdtek a benzinkutak a Németországhoz közeli Salzburgban. Mindennek az okozója egy diszkont élelmiszerlánc volt, amely egyszerre három benzinkutat is nyitott hétfőn, jóval a versenytársak alá pozícionált árakkal. Kezdetben 80 centes áron kínálták a gázolajat, de erre fél órán belül 80 cent alá vitt árakkal reagáltak a legnagyobb konszernek.

Innentől fogva egymást licitálták alul a benzinkutak, félelmetes árspirál alakult ki, amelynek végére 30 évvel ezelőtti szintre estek az üzemanyagárak: az egyik kútnál a dízelért 51,9 centet, a benzinért 58,7 centet (140 és 158 forintot) kellett fizetni. Az akciózás híre a határra is eljutott, a német autósok is szinte megrohanták a kutakat, a rendőrségnek kellett rendet tennie az utakon.

Több benzinkút hétfő estére kifogyott az üzemanyagból, amelynek nagy részén a beszerzési áron alul adott túl. Akkora sorok alakultak ki a nyitva maradt kutak előtt, amelyek a városban és környékén tíz kilométeres dugót okoztak, Salzburgban mozdulni sem lehetett, a káoszon éjfélre sikerült úrrá lenni.

Forrás: [origo]

Kedden reggel tíz kút még folytatta az árversenyt, délre viszont normalizálták a helyzetet, a dízel ára 87,7 cent körül állt be a diszkont kutaknál. A nagyobb láncok visszaállították eredeti áraikat, az osztrák versenyhivatal azonban bejelentette, hogy részletesen kivizsgálja a történteket.