Ismét emelkedett a gázolaj ára

Vágólapra másolva!
Bruttó három forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. szerdán, a benziné nem változott.
Vágólapra másolva!

A Mol egy hete négy-négy forinttal forinttal növelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A mostani változással a gázolaj ára literenként átlagosan 270 forintra nő, a benziné pedig 290 marad, de a kutaknál 25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok. Fontos megemlíteni, hogy a következő héten, július elseje után az áfa és a jövedéki adó növekedése miatt biztosan 300 forint fölötti lesz a 95-ös kiskereskedelmi átlagára, s a gázolajé is közel kerül hozzá.

A benzin és a gázolaj ára tavaly június közepén érte el történelmi csúcsát, akkor a 95-ös átlagára 317 forint, a gázolajé pedig 335 forint volt. A történelmi csúcs után szinte folyamatosan csökkent mindkét kiskereskedelmi átlagár. Január elején egy liter benzinért átlagosan 235 forintot, míg ugyanennyi gázolajért 246 forintot kellett fizetni.

A gázolaj és a 95-ös benzin jelenlegi 270, illetve 290 forintos kiskereskedelmi átlagárát 18-19 forinttal növeli a július elsejei 5 százalékpontos áfa-, illetve az ezer literenként számított jövedéki adóemelés, s ezzel ismét beköszönt a 300 forint feletti benzinár. A benzin literenkénti jövedéki adója 103,5 forintról 109 forintra nő, míg a gázolajé 85 forintról 90,5 forintra, azaz mindkét üzemanyag esetében 5,5 forinttal emelkedik a kiskereskedelmi ár.
Az áfa 5 százalékpontos, 20-ról 25 százalékra történő növelése esetében ennél nehezebb kiszámolni a változást, mivel szinte benzinkutanként változik a kiskereskedelmi ár, s így az áfa abszolút összeghatása is más. Egy elvi kalkuláció szerint 282 forintos benzinárnál 47 forintról 60,1 forintra nő az áfa, míg 259 forintos gázolajárnál 43,2 forintról 55,4 forintra emelkedik.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója korábban az MTI-nek elmondta, a Molnak a júliusi áfa- és jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesítenie kell az áraiban, ugyanúgy, mint korábban az áfacsökkentést, mert ha nem így tenne, akkor korlátozná a versenyt. Hozzátette: ezek a Mol által nem befolyásolható tényezők.