Hidrogénes Mazda RX-8 Norvégiában

Vágólapra másolva!
A Mazda bejelentette, hogy elkészült az első norvég specifikációjú Mazda RX-8 Hydrogen RE modellje, melyet a Hydrogen Road of Norway nevű norvég nemzeti projekt számára fejlesztett. A projekt célja a hidrogénenergián alapuló tiszta üzemű közlekedés megteremtése.
Vágólapra másolva!

Az RX-8 Hydrogen RE-ben üzemelő bolygódugattyús (Wankel) motor nem csak egyedi felépítése miatt alkalmasabb a hidrogénnel történő üzemeltetésre, mint a hagyományos dugattyús motorok, de hidrogénüzemre történő átalakítása is egyszerűbb.

Az első Mazda RX-8 Hydrogen RE modellt a HyNor hidrogén-kútjait megnyitó, hivatalos rendezvényeken fogják bemutatni a nagyközönség számára. Az első eseményt 2009. május 11-én tartják Oslóban. Az első speciális modellt először homologizációnak vetik alá, hogy megfeleljen a helyi közlekedési előírásoknak, majd a szervizmunkatársak tréningcéljait fogja szolgálni. A Mazda 2009 nyarán kezdi a további norvég specifikációjú RX-8 Hydrogen RE modellek lízingjét.

Az aktuálisan Japánban lízingbe bocsátott RX-8 Hydrogen RE modellektől eltérően a HyNor számára készített modellek a frissített, európai felszereltségű, balkormányos, kézi váltós RX-8 modellre épülnek.

A HyNor projekt legfőbb célja, hogy lehetővé tegye a hidrogénüzemű járművek autópályán történő akadálytalan közlekedését 580 km-en keresztül, ennek támogatására a projekt keretében hidrogénkutakból álló láncot hoztak létre Stavanger és Oslo között. A Mazda és a HyNor közötti együttműködésről 2007 novemberében született megegyezés, az RX-8 Hydrogen RE modell engedélyeztetése a közúti közlekedésre Norvégiában 2008 októberében kezdődött.

Forrás: Mazda