Chrysler-motorok a Fiatokban

Vágólapra másolva!
A Jeep Grand Cherokee-hoz bejelentett új, Pentastar névre keresztelt V6-os motor hamarosan a Fiat palettáján is megjelenik.
Vágólapra másolva!

New Yorkban debütált az új Jeep Grand Cherokee, melynek vadonatúj formavilágához egy friss motort is fejlesztett a Chrysler-csoport. A V6-os motort Pentastar névre keresztelték, fejlesztésére rengeteg pénzt költöttek, gyakorlatilag a gyár összes modelljébe beszerelik majd a bioetanollal is tankolható blokkot. Összesen hét különböző V6-ost vált a Chrysler palettáján, már-már egyenmotorról van tehát szó.

Alapesetben a 3,6 literes Pentastar teljesítménye 280 lóerő, melyhez 353 Nm-es nyomaték társul, a Fiattal kötött szövetségnek köszönhetően hamarosan az olaszoknál is megjelnik az erőforrás. Elsősorban az Alfa Romeónál számolnak vele, az új 159 és 167 limuzinokban jelenhet meg, de bevethetik a Brera Coupéban és persze egyéb új modellekben is.

Cserébe a Fiat 1,4 és 1,8 literes turbómotorjait kapja a Chrysler, dízelekről viszont valószínűleg egyelőre nem lehet szó: ezeket nagyon költséges lenne átalakítani úgy, hogy megfeleljenek az egyre szigorúbb amerikai környezetvédelmi előírásoknak.

Forrás: Chrysler