Frankfurtban debütál a Jaguar XF kombi

Vágólapra másolva!
A Jaguar ősszel, Frankfurtban mutatja be az XF modellcsalád legújabb változatát. A kombi nem lesz kevésbé sportosabb a négyajtósnál, de új piaci szegmenst hódíthat meg a márkának.
Vágólapra másolva!

A Jaguar meglepő sikereket könyvelt el az XF bemutatásának köszönhetően, és nem csupán szakmai elismerést zsebelhetett be, de a vásárlói visszajelzések és az eladások is kedvezően alakultak. Már az XF fejlesztésekor keringtek pletykák arról, hogy a cégnél szó esett egy jóval családbarátabb modellváltozatról, amely teljesítményben nem marad el a négyajtós kiviteltől.

Az XF-kínálat ősszel, a kombival bővül, amely meglehetősen formabontó ötlet a cég részéről, ugyanakkor logikus lépés is, hiszen így a márka akár jelentős számú vevőt csábíthat el az Auditól, a BMW-től, vagy a Mercedes-Benztől.

Az XF kombi motorválasztéka a négyajtóséval egyezik meg, ami dízel fronton egy 3 literes, ikerturbós dízel egység kétféle teljesítményszintű erőforrásából áll. Az erősebbik 271 lóerős kerül az S változatba, ez 600 Nm nyomatékra képes. A gyengébbik 238 lóerős, 500 Nm maximális nyomatékkal.

Forrás: [origo]

Egy nem hivatalos kép a XF kombi változatáról


A benzines kínálat ennél ütősebb lesz, mert a 238 lóerős, háromliteres V6-os motor mellett 397 lóerős, ötliteres V8-as motorral is meg lehet majd rendelni a családi kombit. Akinek még ez sem elég, a Jaguar elkészíti az XFR változatot is, 503 lóerővel, várhatóan 5 másodperc alatti gyorsulással és 249 km/óra végsebességgel.

A kombi tengelytávja megegyezik majd a négyajtós változatéval, ám a felfüggesztésen módosít a Jaguar, hiszen más lesz a modell súlyeloszlása és terhelhetősége.

Sokat vár az XF kombitól a Jaguar, hiszen az alapváltozat még a cég számára is meglepő, 9 százalékos növekedést hozott az eladási adatokban egyetlen év alatt. Bár a gazdasági válság nem tesz jót a kevés modellel piacon lévő és alacsony eladási adatokkal manőverező cégeknek, a kombi változat mégis előre menekülés lehet a gyárnak, hiszen egy újabb piaci szegmensbe vezeti be a márkát.

A Jaguar fontolgatja kupé és kabrió változat elkészítését is az XF-ből, amely teljessé tenné a kínálatot, ám az ezekhez készítendő tanulmány 2010 előtt biztosan nem mutatkozik be. Az XF kombi viszont egészen biztosan ott lesz az őszi Frankfurti Autószalonon, ahol egyébként az új XJ tanulmányát is megtekintheti a nagyközönség.