Izgalmas formájú hibridet mutat be a Hyundai

Vágólapra másolva!
A Hyundai újabb alternatív hajtású modellel áll elő a közelgő Szöuli Autószalonon. A Blue Will hibridet hálózatról lehet tölteni, benzinmotorja pedig az akkumulátorok táplálását szolgálja.
Vágólapra másolva!

Ontja magából a környezetbarát modelleket a Hyundai. Az áprilisban nyitó Szöuli Autószalonon egy újabb alternatív hajtású modellel áll elő, miközben már dolgozik a hibrid Sonata tengerentúlra szánt, sorozatgyártású modelljén. Még 2008-ban álltak elő az Elantra cseppfolyósított gázzal (LPG) hajtott változatával, egy évvel korábban pedig a hidrogénhajtású i-Blue tanulmányt mutatták be.

A Szöulban debütáló, HND-4 Blue Will névre hallgató tanulmány legfőbb különlegessége az, hogy ebben már lítium-polimer akkumulátorokat használtak, amellyel az elsők a lehetnek a sorozatgyártású hibridautók piacán, ha hamarosan szériaként is bemutatják az autót. Az akkumulátorokat hálózati áramról is fel lehet tölteni, de a hajtáslánchoz csatoltak egy 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses négyhengeres benzinmotort is, amely nem a meghajtásról gondoskodik, csupán áramot termel az autó mozgatásához. Utóbbit ugyanis az első kerekekre szerelt elektromos motorok végzik, amelyek összteljesítménye 100 kilowatt. Az autó tisztán elektromos hajtással 40 kilométert tud megtenni, pontosan annyit, amennyit a már sorozatgyártású stádiumban lévő Chevrolet Volt.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


A Hyundai néhány olyan tömegcsökkentő megoldást is alkalmazott a Blue Will tanulmányon, amely a jövőbeni modelleken is szerephez jut. Az egyik ilyen megoldás a karbonszál-kompozitból készülő elemek használata, de olyan környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat is felvonultat a tanulmány, mint például a tetőbe épített napelem panel, amely az autó szellőzőrendszerének működtetéséhez szükséges áramot termeli. Pontosan úgy, ahogy a 2010-es Toyota Prius mérnökei is kitalálták.

A Hyundai egyelőre nem tette közzé a Blue Will tanulmánnyal kapcsolatos terveit, így azt sem tudni, hogy tervezik-e a sorozatgyártású verzió megépítését. A korábban bemutatott modellek alapján mindenesetre nem maradunk híján a hibrideknek, a Blue Willről pedig a Szöuli Autószalon megnyitásáig még biztosan kiderül néhány újabb részlet.