Vágólapra másolva!
A Nissan a Genfi Autószalonon bemutatta kisméretű crossoverjét. A Qazana névre keresztelt típust előreláthatólag 2010-től gyártják. 
Vágólapra másolva!

Az összkerékhajtású jármű megalkotásánál a tervezők a homokfutó buggy-k és a motorkerékpárok világából is merítettek ötletet. Külső formáját a hangsúlyos kerékjárati ívek és a magas lemezek uralják, ugyanakkor a B-oszlop hiánya, a 20 colos kerekek és a kisméretű ablakok sportosságot sugallnak.

Négy fényszóró határozza meg a Qazana arckifejezését. A lökhárítóban elhelyezkedő két kör alakú lámpa kontrasztot képez a két csíkszerű nappali menetlámpával, amelyek a motorházfedél két oldalán, magasan helyezkednek el a sárvédőkön, a hátsó lámpák pedig a Nissan 370Z-t juttatják eszünkbe. A tetőn hosszirányban végigfut két keskeny üvegbetét, amelyek természetes fényt juttatnak az utastérbe.

A rövid túlnyúlások ellenére a kis szabadidő-autót elsődlegesen városi használatra szánják. Hosszúsága 4060 mm, szélessége 1780 mm, magassága 1570 mm, tengelytávja pedig 2530 mm.

Forrás: [origo]

(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Az ajtók elektromosan működnek, a szinte rejtett hátsók elölről nyílnak, de csak, ha az elsők nyitva vannak. A nagyméretű körfényszóró fölött, a géptető két oldalán csík alakú, LED-es menetfény kapott helyet. Csupán díszítőelemként szolgál a hűtőrács, a friss levegő a kötényrészbe vágott lukakon keresztül jut el a hűtőhöz. Hatalmas érintőképernyő trónol a középkonzol tetején, amelyen a hifit, a navigációt és klímát lehet vezérelni, de az is figyelemmel kísérhető rajta, hogy a Nissan új generációs, All-Mode összkerékhajtása éppen hogyan osztja el a nyomatékot a kerekek között. A középkonzol és a könyöktámasz a motorkerékpárok tank-nyereg egységére emlékeztet.

Forrás: [origo]

(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A Qazana kifejlesztése körülbelül 100 millió dollárba került. A munkát a Nissan angliai székhelyű, európai tervezőrészlege végezte. A 2010-ben kezdődő gyártás helyszíne az a sunderlandi gyár lesz, ahol jelenleg a Qashqai készül.