Saab: Úton a függetlenség felé

Vágólapra másolva!
20 év külföldi tulajdonlás után a Saab Automobile jövője ismét svéd kezekbe kerül. Pénteken a vanersborgi Kerületi Bíróság jóváhagyta a Saab képviselői által reggel benyújtott újjászervezési kérelmet.
Vágólapra másolva!

A Saab-tól kapott sajtóközleményt változtatás nélkül közöljük le:

"Ma új fejezet kezdődik a Saab történetében", hangsúlyozza Jan Ake Jonsson, a Saab Automobile ügyvezető igazgatója. "Önálló üzleti egységként szervezzük újjá a Saabot. Az előttünk álló út nem lesz könnyű. Az autóipart sújtó válság eddig is sok nehézséget okozott és a közeljövő is sok áldozatot követel, de az előttünk álló nehéz döntések révén lerakjuk az újrakezdés alapjait".

"A Saab egy nagymúltú, jól csengő márkanév mind Svédországban és a világban. Bizonyítottan hatékonyan termelünk és kiváló új modelljeink vannak fejlesztés alatt. Ezért választottuk ezen utat. A jövő nehéz lesz, de a svéd autóipar és a Saab elközetelett támogatóinak segítségével le fogjuk küzdeni az előttünk álló kihívásokat."

A megújult Saab Automobile céget egy három főből álló csapat fogja irányítani: Guy Lofalk ügyvéd, akit a Kerületi Bíróság jelölt ki tanácsadónak, Jan Ake Jonsson ügyvezető igazgató és a nemzetközileg elismert vállalatirányítási szakértő, Stephen Taylor.

A cég átszervezésének rövidtávú célja a stabilitás biztosítása, mely megteremti a hosszútávú fejlődés alapjait. A Svéd Cégátszervezési Törvény szerint ilyen irányú kérelem csak abban az esetben engedélyezhető, ha az átszervezés célja reálisan megvalósítható. Mai döntésével a Kerületi Bíróság megvalósíthatónak itélte a cég újjászervezését.

"Azt már most kijelenthetem, hogy lenyűgözött a Saab-ban meglévő szakértelem", mondta Guy Lofalk, "és három kvázi kész kiváló új termékkel, a (új 9-5, 9-3X és 9-4X) nagyon nagy kár lenne, ha nem nem találnánk meg a hosszútávú megoldást".