Nem vérengzik a fenevad - Renault Mégane Coupé-Opel Astra GTC összehasonlító teszt

Vágólapra másolva!
A Mégane bemutatóján azt mondták, a Coupé a fenevad. Elkértük hát a legerősebbet, és melléállítottunk egy hozzá passzoló modellt, egy Opel Astra GTC-t. Kétliteres, turbós benzinesek csatája.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kétliteres turbós kupék, az Astra azonban 20 lóerővel erősebb
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Már a Renault Mégane hivatalos hazai bemutatóján megütötte a fülünket egy mondat: " A Coupé egy szenzációs vezetési élményt kínáló valóságos fenevad."

Ez olyan magas labda, hogy nem szabad annyiban hagyni. Mindenképpen bizonyítani szerettük volna a pr-mondat helyességét, illetve cáfolni, ha nem igaz. Nem akartunk rosszindulatúan közelíteni a kérdéshez, ezért nem az 1,5-ös, 85 lovas dízel Coupét kértük el, amelyet pillanatok alatt szét lehetett volna cincálni. Helyette inkább elhoztuk a jelenleg kapható legerősebbet, és mellé állítottunk egy kategóriatársat, az Opel Astra GTC-t, a kiegészítőként rendelhető OPC szpojlerkittel. Feltettük tehát a kérdést: mit tud a Mégane, az Astrához képest, amitől máris fenevad?

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A Mégane formája sokkal frissebb, de az Astra GTC is mutatós ezzel az OPC Line csomaggal
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A teszt két részből állt össze. A Hungaroring Vezetéstechnikai Centrumában állítottunk össze egy kis tesztpályát, majd a köznapi használatban próbálgattuk a két modellt.


A tanpályán elég egyszerű volt a helyzet, a stopper ellen kellett küzdeni. A tesztpályát szándékosan úgy alakítottuk ki, hogy főleg a futómű képességeit vizsgáljuk, a rövid egyenesekben elvileg nem számít annyira az erő. Ezt gondoltuk, de aztán kiderült, hogy a két modell között mégis.

Mindkettő kétliteres turbófeltöltéses benzines, de a Mégane 180, az Astra 200 lóerős. Ennek érezhető különbségnek kell lenni, de az Astra motorja ugrálós fajta. Azonnal reagál a gázra, alul sokkal nyomatékosabb, és az erőkülönbség is érződik. Ezzel szemben a Renault motorja minden kigyorsítás elején kicsit hezitál, majd összeáll minden, és az is szépen húz.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A katalógusadatok az életben is realizálódtak, az Astra motorja sokkal fickósabb, de többet is fogyaszt
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A sűrű, szűk kigyorsításoknál ez olyan szempontból jól jött, hogy nem akart mindenhol "ledifferálni" a kerék, vagyis nem füstölt az ívbelső gumi, de nem is ugrott úgy, mint az Astra, amelynél viszont nagyon csínján kellett bánni a gázzal, mert folyton kipörgött.

Forrás: [origo]


Motorerőben tehát nyert az Astra, de az is kiderült, hogy futóműben a Mégane a jobb. Szerencsére mindkét autón ugyanakkora méretű gumi volt, ráadásul még a típusuk és a kopottságuk is megegyezett, tehát ez nem befolyásolta az eredményeket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kanyarban egyértelműen a Mégane a jobb, nem dülöngél annyira
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

N
em jelenteném ki egyértelműen, hogy a Mégane Coupé valóban félelmetes vezetési élményt kínál, a motorhang elég visszafogott, az erő is szolidan épül fel, a váltó jó, a kormány meg megteszi, de nem igazán nyerte el a tetszésemet. Ahhoz képest, hogy a bemutatón azt hangoztatták, hogy rengeteget dolgoztak rajta, a végeredmény nem tökéletes. Pontos, jó futóműve van, amely kevésbé billeg, de talán a kicsit lágy kormányzás miatt hiányzik belőle az érzés.

A valódi fenevad: Mégane RS

Forrás: [origo]

Jelenleg ez az egyetlen hivatalos fotó létezik a Mégane RS-ről


Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jelenlegi legerősebb modell nem azt jelenti, hogy a közeljövőben nem lesz erősebb. Ebben a kategóriában nagyon népszerűek a sportmodellek, a Renault sem maradhatott le. Az előző modell RS változata igazán jól sikerült, kedvelt változat volt, igaz a szépsége miatt nem sokan szerettek bele. Az F1 szériás RS-ek még jobb érzéseket keltettek, de az igazi nagyágyú a szinte teljesen kipucolt R26 R volt. Ebből szinte minden fölösleges dolgot kidobáltak, ezért nem véletlen, hogy jelenleg ez a leggyorsabb elsőkerék-meghajtású autó a Nordschleifén.

Forrás: [origo]

A Paul Ricard tesztpályán készült kémfotó sokat elárul az RS külsejéről


Az utód a hivatalos információk alapján a márciusi Genfi Autószalonon mutatkozik be. Tovább növelik az előd motorerejét, sok részlet változik, de nem sok esély van arra, hogy a könnyített R26 R-nél gyorsabb autó legyen. Azért a várhatóan 250 lovas masina eléggé jó adottságokkal indul a kategóriában, hiszen erősebb az Astra OPC-nél, a Golf GTI-nél, a Seat Leon Cupránál, sőt a Focus ST-nél is. A szintén mostanában bemutatkozó Focus RS-sel szemben nehezebb dolga lesz, és a Mazda3 MPS sem lesz könnyű falat.



Az Astra ezzel szemben dülöngél, de a kormányrásegítése Sport módban feszesebb, és hát a motorhang olyan szépen tölti ki az utasteret, hogy ezerszer inkább ez hoz lázba. A fékek nem kaptak extrém igénybevételt, ezért ebben nem éreztem akkora különbséget.