53 pont és két dobogós hely Valenciában

Vágólapra másolva!
Valenciában rendezték meg a Ferrari Challenge Európai Kupasorozatainak soron következő futamait. Mindkét magyar pilóta elindult az általuk teljesen ismeretlen versenypályán, és sikerrel teljesítették a versenytávot.
Vágólapra másolva!

Fotó: Körber László [origo]

A rajt utáni első kanyarban Spitzmüller és Válint is belülre húzódik. Válint két pozíciót javított, Spici pedig másodikként jött ki a kanyarból
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Az előzetesen jósolt eső szerencsére elmaradt, így szombaton és vasárnap is kellemes, 25 fokos időjárás fogadta a résztvevőket. A valenciai pálya kimondottan MotoGP futamokhoz épült, épp ezért keskeny, technikás, rendkívül sok kanyarral tűzdelt, de akad gyors egyenes is, amelynek a végén féktávon lehetséges az előzés.

Az események a szombat reggeli szabadedzéssel kezdődtek, Válint Tibor és Spitzmüller Csaba akkor találkozott először e kacskaringós aszfaltcsíkkal. Válint vette jobban az első akadályt, és az ötödik helyen végzett. Spitzmüller küzdött a puha futóművű Ferrarijával, csak tizedik lett; sok tapasztalattal és áthangolt futóművel vágott hát neki a délutáni időmérő edzésnek. Az első félidőben még nem sikerült rátalálnia a legjobb ívekre, de a folytatásban nem maradt el a siker, és egy remek körrel megautózta a második legjobb időt. Csapattársa, Válint Tibor is igyekezett előre jutni, a hetedik pozícióig jutott, így a negyedik sorból indulhatott a vasárnapi első versenyen. A pole pozíciót a bajnokság éllovasa, a francia Jean-Marc Bachelier szerezte meg, így ő startolhatott Spici mellől az első sorból.

Fotó: Körber László [origo]

Scheltema Fons autója makacskodott. Olaj került a motorjának leömlőjére, szerencsére nem lett komoly problémája


A vasárnap reggel kilenckor kezdődő futamig nem melegedett fel lényegesen az aszfalt, emiatt a tapadás nem volt optimális a versenyzők számára. A rajt remekül sikerült a magyar fiúknak: Spitzmüller tartotta második helyét, Válint Tibor behúzódott a pálya belső ívére, és az első kanyarban fel tudott jönni az ötödik helyre. Spici igyekezett nem leszakadni a francia riválistól, ám őt is üldözte az olasz Crescentini, akinek a hetedik körben sikerült egy féktávon betennie Ferrari F430-asát Spitzmüller mellé, és megelőzte őt. Válint eközben tapadt Ekstrandra, többször is majdnem megelőzte, ám a 11. körben besokallt a célegyenes végi kanyarban és megpördült. A Ferrari lefulladt, és mire újra felvette a versenytempót, négy pozíciót vesztett, és Gelf mögé jött be a mezőnybe.

A 14. körben a pálya felső szakaszán a Fascicolo-Gelf-Válint vonat utolérte Magnus Frodig jóval lassabb autóját, és elkezdték megelőzni. A svéd nem vette észre a szerelvény végén haladó magyar pilótát, nekiment Válintnak, ami miatt ismét megpördült, és visszacsúszott a 13. helyre.
Nem adta fel, menetelt előre - meg is lett az eredménye. A kemény küzdelemben négyen estek ki előle, végül kilencedikként végzett és hét pontot szerzett. Az élen nem változott a helyzet: Bacheliert intette le elsőként a kockás zászló, az olasz Shell Kupából átlátogatott Crescentini lett a második. A dobogó harmadik fokára Spitzmüller Csaba állhatott fel, ezzel az eredménnyel 16-tal gyarapította saját és csapata pontjainak számát.
A leggyorsabb kört Bachelier futotta, így a második verseny éléről ő indult. A második Crescentini, a harmadik Spitzmüller, a negyedik pedig Válint lett a listán, így a két magyar pilóta a második sorból, egymás mellől vághatott neki a második versenynek.


Ferrari Challenge Európai Shell Kupa 1. versenyének eredménye:

1.Jean-Marc Bachelier Motor/Piacenza
2.Andrea Crescentini Motor/Piacenza
3.Spitzmüller Csaba Warm Up Racing
...
9.Válint Tibor Warm Up Racing


Az idő tovább javult, a levegő hőmérséklete 28, az aszfalté 37 fokra melegedett, így a tapadás ideálisabb volt, mint a reggeli versenyen, fennállt viszont a gumik túlmelegítésének a veszélye.

A rajtot ismét megúszták baleset nélkül, figyeltek egymásra a versenyzők. Az első kanyarba a francia Mallegol fordult el elsőként az olasz idegenlégiós Crescentini és Spitzmüller Csaba előtt. Válint Tibor a negyedik helyen követte csapattársát. A második kanyarban még be is jött mellé, de nem akarta, hogy összeütközzenek, és ismét maga elé engedte Spitzmüllert. Mögötte a svéd Ekstrand száguldott és nyomta le folyamatosan a pályáról.

Fotó: Körber László [origo]

Válint Tibor és Spitzmüller Csaba elemzi a pálya egyes szakaszait


Crescentini a harmadik körben elment Mallegol mellett, így a francia vetélytárs Spitzmüller elé került. A magyar pilóta próbálta megelőzni, rövidebb féktávokat vett, ám mikor előzési pozícióba ért volna, mindig túlmelegedtek a gumik, és mintha jégen ment volna, elkezdett csúszkálni a Ferrari.

Válint Tibor tartotta velük a lépést, leszakította magáról a többieket. Spitzmüllert nem támadta, a negyedik helyen futott be. Spitzmüller Csaba tovább küzdött Mallegollal, és 0,252 másodperccel mögötte ért be a célba. A kockás zászló az olasz Crescentinit intette le az első helyen. Spitzmüller újabb 16 pontot szerzett, és feljött a negyedik helyre a bajnokságban, míg Válint Tibor 14 ponttal lett gazdagabb és őrzi második helyét a francia duó mögött. Így összesen 53 pontot szereztek a Warm Up Racingnek.

A szezonzáró futamok ismét Valenciában lesznek november közepén, amit szintén élőben láthatnak a nézők a Sport Klub csatornán. A Ferrari komoly meglepetésekkel rukkolhat elő a márka rajongóinak; bokszpletyka szerint Fernando Alonso és az új Ferrari remekmű is bemutatkozik a rendezvényen.


Ferrari Challenge Európai Shell Kupa 2. versenyének eredménye:

1.Andrea Crescentini Motor/Piacenza
2.Yannick Mallegol Motor/Piacenza
3.Spitzmüller Csaba Warm Up Racing
4.Válint Tibor Warm Up Racing



A Ferrari Challenge Európai Shell Kupájának állása:

1.Jean Marc Bachelier Motor/Piacenza 211 pont
Yannick Mallegol Motor/Piacenza 211 pont
2.Válint Tibor Warm Up Racing 176 pont
3.Magnus Frodig Formula Automobile 127 pont
4.Spitzmüller Csaba Warm Up Racing 115 pont
5.Frank Gelf Eberlein Kassel 115 pont


Az [origo] Ferrari Challenge rovata a Warm Up Racinggel együttműködésben készül.