Ismerkedés Valenciával

Vágólapra másolva!
Rendhagyó módon folytatódott a Ferrari Challenge versenysorozat a spanyolországi Valenciában. Ezúttal csak az Európai Shell és Pirelli Kupák futamait láthatják a MotoGP pályára kilátogatók.
Vágólapra másolva!

Fotó: Körber László [origo]

Az erősebb féktávokon még napsütésben is látszott a felizzó féktárcsa fénye. Valenciában nehéz előzni, különösen fontos az időmérőn elért jó helyezés


Mivel a sorozat mezőnyének csak a fele verseng, összetömörítették a hétvége eseményeit is. Péntek helyett szombatra tették át az egyórás szabadedzést, és az időmérőt átcsúsztatták délutánra. A két futam pedig vasárnap reggel 9-kor és délután 2-kor kezdődik. Szombaton sütött a nap, a levegő hőmérséklete megközelítette a 25 fokot, a pálya a napsütötte helyeken 38 fokos volt.

Miután átbeszélték a lehetőségeket, a Warm Up Racing szerelői mindkét Ferrarit puha futóművel engedték ki a bokszból az egyórás szabadedzésre. Válint Tibor 21 gyors kört tett meg a számára ismeretlen pályán. Egyre jobb időket ment, a 17. körben 1:43:497-es idővel az ötödik időt futotta. Csapattársa, Spitzmüller Csaba sokat csúszkált, főleg az utolsó szektorban. A legjobb ideje a 18. körében futott 1:44:968 lett, amivel az időtáblázat 10. helyét bérelte ki magának. A szabadedzést a nagy rivális Bachelier/Mallegol páros nyerte, megelőzve az olasz bajnokságból ideruccant Crencestinit és a német Frank Gelfet.

A délutáni időmérőig volt mit tenniük a szerelőknek: Válint Tibor Ferrariján állítottak a futómű összetartásán, Spitzmüller autójába pedig kemény gátlókat és rugókat szereltek, és az eredeti állapothoz képest egy centiméterrel leültették.

Fotó: Körber László [origo]

Spitzmüller Csaba a második rajtkockába autózta fel magát


A kétszer 21 perces időmérő félidejében Válint a harmadik, Spitzmüller a 8. helyen állt. A szünetben gumikat cseréltek és nekivágtak a második etapnak. Válint rossz ütemben jött ki a pályára, nagy volt a forgalom előtte. Így feltartották, majd a gumija kezdett fogyni és vesztett a tapadásból. Végül nem sikerült javítania, és 1:43:835-ös idővel a 7. rajtkockát stoppolta le magának. Spitzmüller Csabának jót tett a futómű-keményítés, nagy küzdelem során feltornázta magát a második helyre. Ideje csak 0,177 másodperccel maradt el az első Bacheliertől. A harmadik az olasz Crescentini lett, aki szintén pár ezreddel maradt le a magyar pilótától.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az éllovas francia és a német Gelf már tesztelt májusban két napot a Valenciában, így volt némi előnyük, de vasárnapra a meteorológusok esőt jósolnak, és köztudott, hogy a magyar fiúk esőmenők.

Ferrari Challenge Európai Shell Kupa szabadedzésének eredménye:

1.Jean-Marc Bachelier 1:42:133 Motor/Piacenza
2.Andrea Crescentini 1:42:717 Motor/Piacenza
3.Frank Gelf 1:42:853 Eberlein Kassel
...
5.Válint Tibor 1:43:497 Warm Up Racing
...
10.Spitzmüller Csaba 1:44:968 Warm Up Racing



Ferrari Challenge Európai Shell Kupa időmérőjének eredménye:

1.Jean-Marc Bachelier/Yannick Mallegol 1:42:667 Motor/Piacenza
2.Spitzmüller Csaba 1:42:844 Warm Up Racing
3.Andrea Crescentini 1:42:852 Motor/Piacenza
...
7.Válint Tibor 1:43:835 Warm Up Racing



Az [origo] Ferrari Challenge rovata a Warm Up Racinggel együttműködésben készül.