34 pont Válint Tibornak Franciaországban

Vágólapra másolva!
Ismét szép magyar siker született a Ferrari Challenge-ben, Válint Tibor a sorozat  franciaországi állomásán két dobogós helyezést ért el. A hétvége különlegessége, hogy először engedtek be nézőket a pálya területére.
Vágólapra másolva!

Fotó: Körber László [origo]

A franciaországi Paul Ricard versenypályát sokan a legjobb tesztpályának tartják
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Gyönyörű időjárás, 34 fokos hőség és a világ legmodernebb versenyzésre tervezett komplexuma fogadta a résztvevőket a franciaországi Paul Ricardban, ahol a Ferrari Challenge legutóbbi fordulóját tartották július első hétvégéjén. Természetesen a Warm Up Racing csapata is megjelent ezen a versenyen, azonban csak egy versenyzővel, hiszen Spitzmüller Csabának egy magyar bajnoki rali futam miatt ezúttal ki kellett hagynia a ferraris kirándulást.

Pénteken délelőtt kétórás teszt várt a versenyzőkre, amelyen Válint Tibor a Warm Up Racing pilótája a hetedik legjobb időt érte el. A csapat elsősorban az autó beállítását finomította, kipróbálták Andrea Gilardi-féle tavalyi csomagot is. Délutánra sikerült előrelépni, a Ferrari F430 Challenge némiképp kezelhetőbb lett, Válint mégis hasonló időt autózott, mint a reggeli teszten, hatodik lett. Az élmenők mind 1-1,5 másodpercet rontottak, és több pilóta épphogy gyorsabb volt, mint Tibor.

Szombaton reggel rendezték meg az időmérőt, amely meghatározta a délutáni, első verseny rajtpozícióit. Az első felvonásban mindenki vizes gumival gurult ki a pályára, hisz az éjszakai eső alaposan eláztatta az aszfaltot. A rohamos tempóban száradó pályán Válint a második helyen állt, amikor eljött a nyolcperces szünet ideje.

A második szakaszra már slick gumival hajtott ki a magyar versenyző, öt mért kört tett meg, végül folyamatosan javítva 2:19:666-os idővel az ötödik helyre kvalifikálta magát. Az élről a nagy rivális, hazai pályán versengő, Bachelier/Mallegol páros indulhatott, mögülük a spanyol-olasz Santos/Vezzoni duó és Frank Gelf követte a rajtrácson.

Fotó: Körber László [origo]

Az első versenyen az ötödik helyről rajtolhatott a Warm Up Racing egyetlen Ferrarija


A délutáni versenynek Válint Tibor enyhén használt gumikkal vágott neki, amely elsősorban taktikai döntés volt, hiszen így a vasárnapi versenyre megmaradt egy garnitúra új gumi. Óvatosan kezdett Tibor, ami egy pozícióveszteséggel járt, de két kör alatt bemelegedett a gumi, így ezután már folyamatosan jött fel Válint az előtte haladókra.

Először Gelf vesztette el uralmát a versenyautója fölött, akit Vezzoni és az őt követő magyar versenyző is megelőzött, majd Válint már az olaszt tartotta nyomás alatt. Három kört kellett várni, mire a feltehetően feszült Vezzoni egy féktávon, a célegyenes előtti jobbosban kicsúszott, utat adva Tibornak a dobogó felé. Az utolsó előtti körben Graveraux odacsapta autóját a szalagkorlátnak és kigyulladt. A rendezők azonnal leintették a versenyt, így pilótánk felállhatott a dobogó harmadik fokára a második Claretonnal és a futamgyőztes Bachelierrel.

Fotó: Körber László [origo]

Vezzoni nem bírta a nyomást, hibázott így Válint felért a dobogós helyre


Válint a verseny után elmondta, hogy ez volt az eddigi legjobb, legküzdelmesebb versenye és nagyon elégedett az eredménnyel, hisz két francia lett az első, akiknek hazai pályája Paul Ricard. A negyedik leggyorsabb kört is ő futotta meg, így a negyedik helyről rajtolhatott a vasárnapi, második versenyen.

Ferrari Challenge Európai Shell Kupa 1. versenyének eredménye:
1. Jean-Marc Bachelier, Motor/Piacenza
2. Stephane Clareton, Stradale Automobile
3. Válint Tibor, Warm Up Racing