Vágólapra másolva!
Virtuális motoros iskolánk alábbi részében a megfelelő védőruházat kiválasztásában próbálunk néhány hasznos tippet adni.
Vágólapra másolva!

A bukósisakok kivesézése után nem kevésbé fontos felszerelések kerülnek terítékre, kezdve az egyrészes bőrruhától, csizmától a kordúra túrakabátokig. Akárcsak a fejfedők esetében, itt sem érdemes spórolni, hiszen egy jó minőségű ruha nagyságrendekkel hatékonyabban védhet meg minket egy esetleges esés során. Ugyancsak fontos tényező a kiválasztáskor, hogy a divatosság és a külső - de akármilyen furcsa, bizonyos esetekben még a kényelem is - csak másodrangú szempontok kellenek, hogy legyenek a biztonság mögött.

Egy protektorokkal kibélelt ruha csak akkor tudja megfelelően ellátni funkcióját, ha az ütésálló részek nem mozdulnak el eséskor, így egy bővebb dzseki vagy nadrág alig véd valamit, ráadásul a szél is jobban bele tud kapni. Hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, rögtön lebeszélnénk mindenkit a túl szoros felszerelésekről, ezek ugyanis - különösen a motoron kucorogva - elszoríthatják az artériákat, jelentősen csökkentve ezzel a komfortérzetet és a reakcióidőt.

Egy átlagos motoros alapfelszerelése:

  • bukósisak
  • protektoros bőr-, vagy textildzseki
  • protektoros bőr-, vagy textilnadrág
  • protektoros bőrcsizma
  • protektoros bőr-, vagy textilkesztyű
  • gerincvédő

Természetesen a fenti ruhatár még bővíthető számtalan hasznos kiegészítővel, de persze az a legszerencsésebb, ha az adott célnak, felhasználási területnek legmegfelelőbb kombinációt állítjuk össze.

Ezekről beszél bővebben az alábbi videónkban Szabó Attila oktatónk, aki azt is elárulja, hogy mitől keletkeznek azok a rejtélyes "lyukak" a motorversenyzők könyökén.