Vágólapra másolva!
Bár korábban komolyan gondolkodott a roncsprémium bevezetésén, pénteken a gazdasági minisztérium bejelentette, nem támogatják az öreg autók újra cserélését anyagilag segítő programot. Hasonló intézkedés Európában több helyen is sikeres volt, de a tárca szerint kis hatása lenne a magyar gazdaságra, mivel az eladott autók döntő többsége importból származik.
Vágólapra másolva!

A kormány nem támogatja az öreg személygépkocsik lecserélésére vonatkozó úgynevezett roncsprémium programot, mert úgy véli, nem járulna hozzá Magyarországon a valódi keresletélénkítéshez - közölte pénteken az MTI-vel a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM). A használtautó-csere program bevezetésére vonatkozó javaslatot a kormány azért utasította el, mert álláspontja szerint annak kedvező hatásait nem a hazai, hanem sokkal inkább a külföldi autógyártók érezték volna meg.

A gazdasági tárca számításai szerint a magyarországi gyártású gépjárművek forgalma továbbra is körülbelül 16-18 százalékát teszi majd ki a teljes értékesítésnek, miközben a Magyarországon eladott új személygépkocsik 82-84 százaléka importból származik. Ez alapján az idei évre prognosztizált 100 ezer személygépkocsi eladásból legfeljebb mintegy 16-18 ezer lehet magyarországi gyártmányú. Egy használtautó-csere program megvalósítása esetében várható 10 százalékos értékesítési bővülés mellett körülbelül 1600-1800 darab, Magyarországon gyártott gépkocsival adnának el csak többet - írta az NFGM.

Emellett a program a kabinet szerint nem eredményezte volna a kereskedelem tényleges bővülését sem, ezért létjogosultsága - különösen Magyarország jelenlegi költségvetési helyzetében - nem indokolható - olvasható a közleményben. Egy használtautó-becserélési programmal a tárca szerint a már eltervezett vásárlásokat ugyan előre lehetett volna hozni, de az nem okozott volna valódi kereslet-élénkülést.

Egy hónappal ezelőtt a tárca még azt közölte az [origo]-val, hogy egy "konszenzusos javaslat elkészítésén dolgozi", hogy bevezessék az Európa több országában is bevált programot. A minisztérium korábban is látott negatívumokat a gépjármű-importőrök által támogatott tervezetben, de akkor még úgy vélték, a kereslekélénkítés jól jönne a válság miatt nehéz helyzetbe került kereskedőknek.