A motorosok ellenőrzésére indult akció a fővárosban

Vágólapra másolva!
A motorosok ellenőrzésére rendelt el akciót a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese; a fővárosban kedden és szerdán, valamint április 22-én és 29-én a polgárőrséggel együtt ellenőrzik a motorosokat és segédmotoros kerékpárok vezetőit.
Vágólapra másolva!

Bozsó Zoltán dandártábornok keddi sajtótájékoztatóján közölte: az ellenőrző akció során a járművek műszaki állapotát, a járművezetők jogosultságát és a közlekedési szabályok betartását ellenőrzik. A rendőrség tapasztalata szerint a motorkerékpárok és a segédmotoros kerékpárok vezetőinek szabálytalanságai miatt súlyos balesetek történnek, a statisztikák azt mutatják, hogy a tavaszi átállás idején nagymértékben nő a balesetek, illetve a motorosok által elkövetett szabálysértések száma. A gyakori motorosbalesetek pedig azt jelzik, hogy a vezetők nem elég felkészültek, illetve nem választják meg helyesen a sebességet.

Bozsó Zoltán elmondása szerint a motorosok által a leggyakrabban elkövetett közlekedési szabálysértés, hogy elzárt területre hajtanak be, jogosulatlanul veszik igénybe a buszsávot, illetve nem tartják be az előzési és kanyarodási szabályokat. Sokszor nem megfelelő a motorok műszaki állapota, a fék és más biztonsági berendezések nem felelnek meg az előírásoknak, és gyakran a járművezetők sem rendelkeznek a megfelelő engedéllyel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) húsz rendőrmotorral és több rendőrautóval indította el akcióját kedden, az ellenőrzéseket a főváros területén, valamint a bevezető utak, autópályák területén végzik. Az ellenőrzést - amelynek során sebességmérést is végeznek - a budapesti polgárőr szövetséggel együtt hajtják végre.