Vágólapra másolva!
Egy szériaközeli, 268 lóerős, konnektorról tölthető sportkocsit mutatott be a Genfi Autószalonon a svájci Protoscar tervezőcég.
Vágólapra másolva!

A Lampo - olaszul villámot jelent - szénszálas ötvözetből készült karosszériával és tengelyenként egy-egy villanymotorral rendelkezik, de sok alkatrésze az Opel GT-ből származik. Az összkerékhajtású sportkocsi teljesítménye 268 lóerő, motorjait egy 32 kWh-s, 140 kilós lítium-ion akkumulátor látja el energiával, ami körülbelül 200 km-es hatótávolságot biztosít. Feltöltése már kissé problematikus, ugyanis összesen 12 órát vesz igénybe hagyományos konnektorból. Annak érdekében, hogy ne kelljen minden alkalommal egy fél napot várni, a Protoscar különleges töltőrendszerrel látta el a Lampót: választani lehet a leggyorsabb, a legalaposabb, vagy a beállított, rendelkezésre álló idő alatti, leghatékonyabb feltöltés között. Így nem kell mindig teljesen feltölteni a Lampót, viszont, ha a vezető alábecsülné, mennyi energiára lenne szüksége, nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhet.

Ha fel van töltve, a kétüléses sportkocsi kereken öt másodperc alatt képes álló helyzetből 100 km/órára felgyorsulni, csúcssebessége pedig 200 km/óra. Gyártása elméletileg már 2010-ben megkezdődhet.

Az összesen 14 fős személyzettel dolgozó Protoscar eddig főleg környezetbarát négykerekűek tervezésével foglalkozott, olyan gyártókkal dolgozott együtt, mint a Daimler, a GM, a Rinspeed, vagy a Nissan.

Forrás: ProtoscarForrás: Protoscar