Ásóval és zsákos aszfalttal a biztonságos közlekedésért

Vágólapra másolva!
Nem csak a kátyúk felmérése a fővárosi útellenőrök feladata. Figyelik az úttartozékok állapotát is, a kiálló csatornafedeleket, elhárítják a balesetveszélyt és dokumentálják a feltárt problémákat. Ha a sárga villogós autók lassabban mennek, az autósok türelmetlenkednek, ha a buszsávban közlekednek, a rendőrök büntetnek, ha megállnak járdát ellenőrizni, akkor pedig a parkolóőrök. Elkísértünk egy útellenőrt napi körútjára.
Vágólapra másolva!

Tizenegy autó járja folyamatosan Budapest több mint ezer kilométernyi fő- és tömegközlekedési útvonalát.

A Fővárosi Útellenőri Szolgálat munkatársai egyenként naponta nagyjából százharminc kilométert járnak be, nem csak az útpályát, hanem a közúti jelzőtáblákat, a járdákat, különböző közműfedeleket, utcabútorokat is ellenőrzik. A közvetlen balesetveszélyt elhárítják, hidegaszfalttal ideiglenesen betömik például a buszközlekedést akadályozó úthibákat, észrevételeiket dokumentálják és megrendelik a szakszerű javítást, amelynek ellenőrzése szintén az ő feladatuk.

Videónkból kiderül többek között, milyen sportot űznek a városban élő emberek, mennyivel csökkent a kátyúk száma, miért jár az útellenőrnek mikuláscsomag és kilencvenforintos pótlék.