Mégsem változik a pontszámítási rendszer a Forma-1-ben idén

Vágólapra másolva!
Az új Forma-1-es győzelmi szabályt nem most, hanem jövőre léptetné érvénybe a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), de csak akkor, ha azt minden csapat támogatja. Idén marad a régi rendszer.
Vágólapra másolva!

A FIA kedden hirdette ki, hogy az a pilóta nyeri a világbajnoki címet, aki a legtöbb futamgyőzelmet szerzi az idényben. A Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) péntek délután jelezte: kéri a szabály hatályon kívül helyezését, mert álláspontja szerint azt túl későn hozták meg az illetékesek (a szezon jövő vasárnap, a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal kezdődik). Azóta több jelenlegi és volt pilóta bírálta a FIA rendelkezését.

A kedden bejelentett terv szerint futamelsőségek egyenlősége esetén a szerzett összpontszám rangsorolna, az egyes futamokon belül maradna a régi szisztéma, amely szerint az első hely 10, a második 8, a harmadik 6 pontot ér, majd egyesével csökkenve a negyedikért 5, a nyolcadik pozícióért pedig 1 pont jár. Az új rendszer alkalmazása esetén a 2008-as világbajnok nemaz öt futamot nyert Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), hanem a hatszor győző Felipe Massa (Ferrari) lett volna.

A FOTA március 5-i, genfi ülésén a résztvevők azt javasolták, hogy a csapatok a győzelemért 12, a második helyért 9, a harmadikért pedig 7 pontot kapjanak, a negyediktől nyolcadik pozícióig (5-től 1-ig) járó pontok nem változtak volna. Ezt az ötletet sem fogadták el.

Az új szabály legkorábban 2010-ben lép életbe, de csak akkor, ha az istállók is beleegyeznek a módosításba.