Új elnöki limuzint kap Obama

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok új elnökének új limuzin jár, amely különlegesen biztonságos, nehéz és sokat is fogyaszt. A megtisztelő feladatot, vagyis az elnöki jármű megépítését a GM kapta meg, amely több platformból és modellből gyúrta össze a szuperbiztonságos, hosszított Cadillac cirkálót, munkanevén a Szörnyeteget.
Vágólapra másolva!

Mire Barack Obama leteszi a hivatali esküt, már készen kell állnia az elnöki limuzinnak is, amelynek megépítésével ismét a General Motorst bízták meg. A Beast, vagyis Szörnyeteg néven emlegetett limuzin több GM-padlólemez elemeiből és többféle Cadillac részegységből épült meg. Előbbihez teherszállítók padlólemezét használták fel, utóbbihoz pedig a Cadillac STS és DTS-modelleket vették alapul. A fő elemeken túl néhány egyéb alkatrész más modellektől származik, ilyen például a fényszóró, amely az Escalade-del közös, vagy a hűtőrács és a hátsó lámpák, amelyek az STS-ről származnak. A beltérben ugyanolyan kézzel szabott és varrott bőr burkolatelemek találhatóak, mint a CTS-ben. Barack Obamát a hátsó ülésen extra luxus és mobil iroda várja.

Mivel az autó az elnöknek készült, a GM különös figyelmet fordított a biztonságra. Az ajtók extra vastag páncélozást kaptak, és az autónak saját oxigénellátó rendszere, saját tűzoltó berendezése, és fegyverrendszere van puskákkal, könnygázvetővel és éjjellátó kamerákkal. Hogy ne csak hatalmas tömege miatt legyen megállíthatatlan az elnöki limuzin, a kerekek defektmentesek, és a különleges ötvözetű felniknek köszönhetően az autó még gumik nélkül is mozgásképes marad.

A rengeteg biztonsági berendezés miatt a hosszított Cadillac meglehetősen nehéz, így végsebessége is csupán 96 km/óra, és nagyjából 30 liter benzint fogyaszt 100 kilométeren.

Forrás: [origo]