Bemutatták az elektromos Minit

Vágólapra másolva!
Los Angeles-i debütálása előtt mutatta be, az elsősorban amerikai piacra szánt Mini E-t a BMW. Nagy siker esetén a tiszta kisautó tömeggyártásba is kerülhet.
Vágólapra másolva!

Először 500 darab elektromos Mini készül majd, amelyek Californiába, New Yorkba, Los Angeles-be, New Jersey-be, esetleg Londonba érkezhetnek, ahol lízingelhetőek lesznek. Azért ezekre a helyekre esett a választás, mert itt már kiépült a megfelelő infrastruktúra a kocsik feltöltéséhez. Ha megfelelően sikeresnek bizonyul, a jövőben megkezdődhet a szériagyártása is. Egyelőre Oxfordban készül a karosszéria, az elektromos hajtásláncot pedig Münchenben építik bele az autóba.

Az elektromos Mini elsőkerék-meghajtású, egy 150 kW-os (204 lóerős) elektromotor hajtja, egy feltöltéssel pedig állítólag több mint 240 kilométer megtételére képes. Csúcssebességét 152 km/órában szabták meg, de ez tökéletesen elég lehet a városi közlekedésre szánt autónak. Az 1465 kilogrammot nyomó Mini tömegéből csak az lítium-ion akkumulátorok 260 kilót tesznek ki, ráadásul a hátsó ülések helyét is elfoglalják, így az autó csak kétszemélyes. A nagyobb tömeg ellenére is csak 8,5 másodpercre van szüksége, hogy álló helyzetből 100 km/órára gyorsuljon. Természetesen a megváltozott súlyelosztás miatt át kellett dolgozni a felfüggesztéseket, és a fékeket is. Az autó feltöltése normál hálózatból nyolc, a speciális töltővel pedig csupán két és fél órát vesz igénybe, de menet közben egy fékenergia-visszaforgató rendszer is lassítja a lemerülést.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]