Vágólapra másolva!
A csak személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya-matricák ára 1530 forint helyett 1170 forint lesz szerdától, a motorosok pedig 585 forintért vehetik igénybe négy napra a sztrádákat október elsejétől, a korábbi 765 forint helyett - közölte a Állami Autópálya Kezelő Zrt.
Vágólapra másolva!

Az árcsökkentés hátterében az áll, hogy Magyarországon - külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan - a D1-es kategóriában vásárolható négynapos matricákat szezononként eltérő áron lehet megvásárolni. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) ezt azzal indokolja, hogy a nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a Magyarországra látogató külföldiek nagy számának, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére fordítja az ÁAK.

Az elmúlt évek értékesítési tapasztalatai alapján a nyári időszakban - különösen júliusban és augusztusban - az autópálya-használók jóval több négynapos e-matricát vásárolnak. Az ÁAK ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata 2008. januártól 1-től szeptember 28-ig összesen 8 081 225 darab négynapos e-matricát értékesítettek, ami az előző év hasonló időszakához képest mintegy 12 százalékos növekedés.