Itthon is kapható a legtakarékosabb Fiesta

Vágólapra másolva!
Már Magyarországon is rendelhető a Ford Fiesta takarékosságra hangolt Econetic változata, amely csupán 3,7 liter gázolajat fogyaszt 100 kilométeren. A takarékos kisautó alapára 4,43 millió forint.
Vágólapra másolva!

A Ford az 1,6-os, részecskeszűrős, turbódízel motorral szerelt Fiestát vette alapul az Econetic elkészítéséhez. Nem változott a 90 lóerős motor teljesítménye, de a vezérlő elektronikát megváltoztatták, és a hozzá kapcsolódó, ötfokozatú kézi sebességváltónak is hosszabb végáttételt adtak. Természetesen az aerodinamikával is foglakoztak a mérnökök, áttervezték a sárfogó gumikat és a kerékjárati íveket is, de az Econetic a sportos Zetec S-változat egy centivel ültetett futóművét is megkapta, hogy minél kisebb lehessen a légellenállása. A 14 colos keréktárcsákra 175/65-ös méretű, alacsony gördülés ellenállású gumikat húztak.

A módosítások eredménye végül 11 százalékos fogyasztáscsökkentés lett a normál 1.6 TDCi-hez viszonyítva, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy az ECOnetic, a kombinált ciklusban 3,7 liter gázolajat kér 100 kilométeren, szén-dioxid-kibocsátása pedig a csupán 98 g/km. A takarékos Fiesta alapára 4,43 millió forint három ajtóval, az ötajtós 4,51 millióba kerül, de ezekben már a légkondicionáló is benne van. Az Econetic felára 67 ezer forint a Trendhez képest, ami annyit jelent, hogy 270 forintos gázolajárral számolva 50 ezer kilométer múlva hozza be az árát a környezetbarátabb verzió.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]