Bójákkal a motoros balesetek ellen

Vágólapra másolva!
A média előszeretettel kapja fel és számol be a motoros balesetekről, így egy-egy nyári hétvége után hétfő reggel munkába menet szinte csodálkozunk, hogy még látunk néhány épen maradt kétkerekűt. A statisztikai adatok szerint azonban korántsem ilyen rossz a helyzet, de persze minden élet drága, jócskán van min javítani.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Taipusz Attila

Az esetek mintegy felénél a motoros a vétlen fél. Itt egy ittas autós gázolt halálra egy motorost július 21-én este, Nagycserkesz és Tiszavasvári között


Tavaly nyáron a Mecsekben összeütközött két motoros. Ez kishír lett volna minden hétfői újságban a hétvége egyéb tragikus történései között, a halálos áldozattal járó ütközést azonban megörökítette az egyik motor tankjára szerelt kamera. A felvételt - elrettentésképpen - nyilvánosságra hozta a rendőrség, és a megrázó képsorokat szinte az összes tévécsatorna leadta, az internetre is hamar felkerült. Az ország jogosan háborodott fel, és sürgette az illetékes jogalkotókat és a rendőrséget, hogy találjanak ki valamit, mert a motorosok szép lassan kiírtják magukat, és eközben a forgalom többi résztvevőjét is veszélyeztetik. Az eset kapcsán ugyan mind a tálalás, mind a reakció eltúlzott volt, azonban a probléma valós: évről évre egyre több motor van az utakon, így nem is csoda, hogy a kétkerekűekkel kapcsolatos balesetek száma is egyre nő. Amíg azonban az autókban légzsákok garmadája és egyéb technikai arzenál óvja a bentülőket az egyre biztonságosabb utastérben, addig a motoros gyakorlatilag csak a tudásában és a szerencséjében bízhat. Ennek fényében nem meglepő, hogy a közlekedési balesetek sérültjei és halálos áldozatai között egyre nagyobb arányban vannak motorosok, a statisztikai adatok azonban kevésbé rosszak, mint ahogy gondolnánk.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kapott táblázat szerint 2005-ig nőtt a halálos áldozattal járó motoros balesetek száma, azóta viszont csökken, és az idei első félév eredménye szerint 2008-ban is van esély arra, hogy kevesebb legyen az utakon elhunyt motorosok száma. Ha azt vesszük alapul, hogy évről évre egyre több robogó és nagymotor fut Magyarország útjain, akkor kifejezetten kedvezően alakulnak a számok, a sérüléssel járó motoros balesetek drasztikus növekedése azonban jól szemlélteti, hogy van min javítani. Amíg 2003-ban 804 motoros sérült meg baleset következtében, addig ez a szám tavaly már 1685 volt. Ez rengeteg, de figyelembe kell venni, hogy a kétkerekűek száma is szépen gyarapodott, és folyamatosan nő: a motorpiac ugyan 2004-ben volt a csúcson, azóta gyakorlatilag stagnál, illetve csökken az újmotor-piac, de nem szabad megfeledkezni arról a több ezer robogóról és kismotorról, amelyek nem számítanak bele a regisztrációs adatokba, és szürke importként érkeznek az országba, és azokat a soha nem hallott márkájú robogókat is ide kell sorolni, amelyek valamelyik nagyáruházon keresztül érkeznek az országba. A baleseti statisztika ugyanis nem tesz különbséget robogó és nagymotor között: ha Pista bácsi felborul a gazdaságos kínai robogójával, az ugyanolyan adatsor, mint amikor egy önjelölt versenyző kisodródik a Mátrában, és tarolni kezd.

Balesetek következtében meghalt, megsérült motorkerékpár vezetők száma

2003

2004

2005

2006

2007

2008. I. félév

Meghalt

56

68

86

83

68

33

Megsérült

804

1206

1462

1510

1685

656

Forrás: ORFK

A rendőrség természetesen - és nagyon is jogosan - nem elégedett a fenti számokkal, ezért különböző módszerekkel próbálják megelőzni a motoros baleseteket. Az ORFK tájékoztatása szerint "kiadványokkal, sokkoló jellegű figyelemfelhívással próbálják megérinteni a motorosokat, de jelen vannak a civil lakosság részére tervezett vezetéstechnikai továbbképzéseken is, illetve a kiemelt balesetveszélyes helyeken ellenőrzési akciók történnek".

Forrás: MTI/Győri Károly

A legtöbb motoros balesetet is a gyorshajtás okozza: június 28-án egy motor Győr határában egy kanyarban átsodródott a menetirány szerinti bal oldalra, és összeütközött egy szemből érkező személygépkocsival


2010-ig kéne lefaragni a számokat

Nem csak Magyarországon okoz gondot az egyre szaporodó motoros balesetek száma, hanem az Európai Unió legtöbb országában is. Az unió 2001-ben kiadott közlekedésre vonatkozó előírása (White Papers) szerint 2010-ig ötven százalékkal kell csökkenteni a halálos közúti balesetek számát; az autók vonatkozásában a legtöbb tagállamban kedvezően alakul a helyzet, a motoroknál viszont korántsem ilyen rózsás. Ha nem sikerül valahogy drasztikusan csökkenteni a motoros tragédiák számát, akkor 2010 után ajánlások vagy szankciók formájában akár még az is előfordulhat, hogy az EU-ban korlátoznák a nagymotorok értékesítését, így akár még azt is megérhetjük, hogy 125 köbcentinél nagyobb motorokat nem lehet majd kapni.



Badarság lenne a motorgyárakat hibáztatni, hogy ők a felelősek a szaporodó balesetek miatt, mert egyre erősebb és könnyebb járműveket adnak a vevők alá, hiszen nekik az az érdekük, hogy az ügyfélkör ne fogyjon el szó szerint, hanem bővüljön. A legtöbb márka ezért közvetlenül vagy közvetetten beállt valamilyen vezetéstechnikai iskola mögé, mivel az A kategóriás jogosítvány megszerzése közben csak a motorkezelés alapjait lehet elsajátítani, ami önmagában édeskevés a városi dzsungelharchoz (erre részletesen a következő oldalon térünk ki).

Forrás: MTI / Vajda János


2005 óta csökken a motoros halálesetek száma, de szinte minden nyári hétvégén történik tragédia



légzsákkal szerelt túramotorját


A sérüléssel és tragédiával végződő motoros balesetek számát egy kis odafigyeléssel és tanulási igénnyel igen egyszerűen lehetne csökkenteni. Nem szabad megvárni az első kijózanító esést, ami után a szerencsés túlélő megfogadja, hogy mindig beöltözik és felkeresi az első vezetéstechnikai iskolát. Előzzük meg a bajt, amihez egy kis segítséget adunk a következő oldalon.