300 lóerős a Ford Focus RS

Vágólapra másolva!
A Londoni Autószalonon mutatkozik be a Ford Focus legsportosabb változata, amely a legerősebb hot hatch lesz a Golf-méretosztályban.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt korábban megírtuk, a csúcs-Focus megtartja az ST 2,5 literes, Volvo-fejlesztésű öthengeres motorját, ám mostanra az is kiderült, hogy a teljesítmény a nagyobb turbónak, valamint az új dugattyúknak, leömlőknek, és vezérműtengelynek hála 300 lóerőre nőtt, míg a nyomaték eléri a 410 Nm-t. Ez lesz minden idők legerősebb Focusa, álló helyzetből 100 km/órára kevesebb, mint hat másodperc alatt képes lesz felgyorsulni Jost Capito fejlesztési főnök szerint. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a hatalmas erő ellenére a kocsi nem kap összkerék-meghajtást. Elöl Quaife névre keresztelt, részben önzáró differenciálművet kerül a 19 colos kerekek közé, de a komplett első futóművet (RevoKnuckle) is áttervezte a Ford, hogy ne legyenek túlzott hajtási befolyások a volánon kanyarból történő kigyorsítások közben. Emellett áthangolták a kocsi rugóit, lengéscsillapítóit, és lecserélték a kanyarstabilizátorokat is. Elöl 336, hátul 300 mm-es féktárcsák nyelik el a mozgási energiát, ezek nagyobbak, mint az ST-ben használatos fékek.

Kívülről a sokküllős felnik, a hatalmas szárnyak, a jócskán kiszélesített kerékjáratok, a hátsó diffúzor, és a fekete betétes lökhárítók különböztetik meg az ST-től, de belül már jóval kisebb a különbség a 225 és a 300 lóerős Focus között.

A képeken látható, agresszív kinézetű tanulmánytól nagy valószínűséggel kevésben tér majd el a végleges változat, amelynek gyártása csupán jövőre indul meg.

Forrás: [origo]

21 darab fotó a galériában. Kattintson a képre!