Trükkös tolvajok fosztogatnak az autópályákon

Vágólapra másolva!
Az idegenforgalmi szezon felélénkülésével, valamint az országon átutazó vendégmunkások nyári áradatával egy időben az úgynevezett trükkös lopások is egyre gyakoribbak az autópályák mentén. A jól szervezett, többnyire külföldi bűnbandák célpontjai főként szintén külföldiek, de senki sincs biztonságban, aki őrizetlenül hagyja értékét az autójában vagy jóhiszeműen segíteni próbál a csalóknak.
Vágólapra másolva!

Tolvajokra figyelmeztető táblákat helyez ki a rendőrség a Pest megyei gyorsforgalmi úthálózat mentén kialakított parkolókban, ám a közeljövőben az ország más megyéiben is hasonló transzparensekkel figyelmeztetik az utazókat, hogy vigyázzanak jobban értékeikre. "Valós veszéllyel állunk szemben, ugyanis jól szervezett, többnyire ukrán, szerb vagy éppen albán bandák fosztogatnak az autópályák mentén, akik gyorsan váltogatják a helyzetüket, így mire elér hozzánk a bejelentés, lehet, hogy már egy másik országban tevékenykednek" - nyilatkozta az [origo]-nak Pénzes Miklós százados, a Dabasi Autópálya Alosztály vezetője.

"A trükkös tolvajként ismert bűnözők módszere változó, van úgy, hogy egyikük útbaigazítást kér egy térképpel, míg a társa kiemeli az áldozat autójából az értékeket, de arra is gyakran van példa, hogy egy benzinkútnál, pihenőnél kiszúrják a kiszemelt áldozat autójának kerekét, majd a kerékcserét kihasználva fosztják ki az autóst. A legkedveltebb célpontnak a Magyarországon átutazó román és bolgár vendégmunkások számítanak, akik általában nyugat-európai munkahelyükről térnek haza nagyobb összegű készpénzzel. Őket többnyire éjszaka rabolják ki, van olyan, hogy a nyitva hagyott kocsit egyszerűen kirámolják, míg az utasok alszanak, de ha erre nincs mód, felébresztik az utasokat, majd műszaki hibára hivatkozva, illetőleg valamilyen információt kérve elterelik a gyanútlan sértett figyelmét" - mondta az M0 autóúton és M5 autópályán szolgálatot teljesítő százados, aki szerint a rablások többsége megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint idén 34 bejelentett "trükkös lopást" követtek el Pest megye területén az év eleje óta. A legfertőzöttebb terület az M1 autópálya, ezt követi az M0 autóút, majd az M5 autópálya, ahol idén tavasszal a Dabasi Autópálya Alosztály munkatársai lopás közben értek tetten három külföldit, akik közül kettőt sikerült elfogni, ellenük - előzetes letartóztatásuk mellett - büntetőeljárás folyik.


Könnyű préda a kereket cserélő autós, ezért ekkor is zárjuk be az autót

A rendőrség reményei szerint a táblák kihelyezésével csökkenni fog az autópályák melletti lopások száma, hiszen az ilyen típusú bűncselekmények nagy része elkerülhető lenne, ha az utazók tudatában lennének a veszélynek. Aranyszabály, hogy soha ne hagyjuk nyitva az őrizetlenül hagyott autót, az értékeket lehetőleg ne tegyük látható helyre, illetve ha hosszabb időre, például éjszakára hagyjuk magára a kocsit, minden értékes holmit pakoljunk ki belőle.