Csökkenő fogyasztás a Mazdánál

Vágólapra másolva!
A Mazda átfogó motorfrissítést, valamint új, könnyű anyagok használatát tervezi, amelynek nyomán átlagosan 30 százalékkal csökkenne az autóik fogyasztása.
Vágólapra másolva!

Motorfrissítéssel, könnyebb anyagok használatával és Smart Idle Stop System, vagyis a városi dugóban araszoláskor a motort leállító, majd automatikusan újraindító rendszer fejlesztésével szeretné lejjebb szorítani autóinak fogyasztását a Mazda.

Az átfogó tervek szerint 2015-ig minden eladott autójában már alkalmazná az újításokat a japán gyár, a módosításokat több lépcsőben tervezik megvalósítani. 2009-től alkalmaznák a forgalomban a motort leállító, majd újraindító rendszert, amelynek működése a világon eddig egyedülálló. A berendezés ugyanis nem az indítómotor megforgatásával fogná munkára az erőforrást, hanem közvetlenül üzemanyagot fecskendezne az éppen megfelelő pozícióban lévő hengerbe, majd a gyertya begyújtaná a keveréket, lefelé kényszerítve az adott dugattyút és így megmozgatva a motor többi elemét is. Ezzel a módszerrel meglehetősen halkan és gyorsan lehetne újraindítani a motort, a berendezés pedig körülbelül 7-8 százalékos üzemanyag-megtakarítást eredményezne.

Még ugyanebben az évben, vagyis 2009-ben tervezi bemutatni a Mazda az E-85-ös üzemanyaggal működő erőforrását, amelyet elsősorban Észak-Európának és Észak-Amerikának szán.

2011-től legalább 100 kilogrammal csökken minden új Mazda tömege, a teljesen új, könnyű közös platformnak köszönhetően. Ugyanettől az évtől érkeznek az új, közvetlen befecskendezéses benzinmotorok, amelyek a tervek szerint körülbelül 15-20 százalékos teljesítmény-növekedést produkálnak majd, 20 százalékos fogyasztáscsökkenés mellett.

Ugyanettől az évtől tervezik az újgenerációs, közös-nyomócsöves, turbódízel egységek alkalmazását, amelynek egyik fő erénye a - jelenlegi erőforrásokhoz viszonyított - 20 százalék körüli fogyasztáscsökkenés és a nitrogén-oxidok csökkentett kibocsátása lesz.

A program egyik legérdekesebb része minden bizonnyal az új Rotax-motor érkezése lesz, amelyet 2010-11 körülre időzít a Mazda, és amely természetesen a teljesítmény-növekedés mellett fogyasztáscsökkenést hoz majd a legendás erőforrásba.