Használtautó-vásárlás 9: A mi használt autónk

Vágólapra másolva!
Végre megtaláltuk álmaink tárgyát, de legalábbis, az általunk megfizethető autót, így most már csak az alku van hátra, és néhány, bár rendkívül fontos bürokratikus akadályt kell leküzdenünk.
Vágólapra másolva!

Sorozatunk eddigi részeiből is látható: a használtautó-vásárlás hosszadalmas, nagy figyelmet igénylő folyamat. Ahhoz, hogy jól jöjjünk ki belőle, ne utáljuk meg néhány hét alatt az új családtagot, végig kell csinálni az olvasottakat. Ha az eladó valóban el akarja adni a kocsit, és nincs takargatnivalója, ráadásul látszik rajtunk, komolyak a szándékaink, akkor hagyni fogja végigcsinálni a procedúrát. Ha nem, akkor valami nincs rendben. Ha nincs hajlandóság az együttműködésre, kezeljük ennek megfelelően a helyzetet, és keressünk egy másik autót, ahol nem kényszerülünk zsákbamacska vásárlására. Ha végigjártuk a sorozat minden lépését, túl nagy meglepetés nem érhet minket. De ez még nem elég: ki is kell fizetni az autót - lehetőleg minél kevesebb pénzt.

Forrás: [origo]

Alku nélkül nem érdemes megvenni a kiszemelt autót, legalább egy próbát megér


Az alku külön tudomány, de néhány tanács talán segít az ár leszorításában. Mindenképpen alkudjunk; eleve magasabb ár szerepel a hirdetésekben, mi pedig nyugodtabban fogunk ledőlni este, hogy mindent megtettünk az ár csökkentéséért. Ne lelkesedjünk túlzottan a kocsiért, mert akkor nem tudjuk kellően lenyomni az árat. Soroljuk fel az autó feltárt hibáit, a velük kapcsolatos, ránk váró költségeket, de feleslegesen ne bántsuk az autót, és főleg ne durván. Ne haragítsuk magunkra az eladót, mert lehet, hogy inkább ide sem adja a már átvizsgált autót. Ha szeretnénk és valóban jó a kocsi, akkor ne mondjunk röhejes árakat, egy általunk elfogadható összeget ajánljunk érte. Végül is nem egy hétre vesszük. Az árba mindenképpen próbáljunk meg belealkudni egy-két dolgot: átíratás, ablaktörlő-, esetleg gumicsere, olajcsere stb. Az eredetvizsgáig ne fizessünk még foglalót sem, mert könnyen pórul járhatunk.

Forrás: MTI

A telepek tömve vannak autókkal, túlkínálat van, amit ki lehet használni


Ha megalkudtunk, kérdezzünk meg minden indítási trükköt az eladótól, a rádió- és riasztókódokat is írjuk fel, kérjük el a kódkártyákat, garanciapapírokat. Az eladó elérhetőségét is mindenképpen jegyezzük fel, hátha adódik még valami kérdés.