Kemény versennyel kezdődött az idei Oldtimer Szuperkupa

Vágólapra másolva!
Bár a havazásra is volt vészforgatókönyv, hó nélkül, de esős időben rajtolt a magyarországi classicverseny-sorozat, az Oldtimer Szuperkupa. A Start Historic jóval több volt tavaszi bemelegítésnél.
Vágólapra másolva!

Fotó: Vanik Zoltán [origo]

Negyvenhat autó állt az évadnyitó Start Historic rajtjához
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A tavalyi öt helyett idén hat versenyből áll a legnevesebb hazai classic-versenyeket összefogó Oldtimer Szuperkupa. A hat versenyből három új van a versenynaptárban, bár mindhármat más ismert szervező rendezi - a Start Historicot a Coppa Pannonia Regiát jegyző Historic Racing.

Mivel az elmúlt két évben is a Coppa bizonyult a legnehezebb versenynek, sejteni lehetett, a Start Historic sem lesz sétakocsikázás. Mekler László, a Historic Racing vezetője saját bevallása szerint megpróbált lazább futamot szervezni. Nem sikerült - vallotta be a kudarcot, és igyekezett előre figyelmeztetni a nevezőket, hogy kipihenten, felkészült autókkal érkezzenek a Camponánál kijelölt starthoz.


Helyszíni videónk


Bár hó nem hullott, a tavaszi helyett inkább őszi időjárás fogadta a Camponához érkező versenyzőket szombat reggel. Az eligazítás és a reggeli után, kilenc órától percenként rajtoltak a csapatok, és észak felé vették az irányt, hogy a Mozaik utcánál teljesítsék az első ügyességi szakaszt. Sokaknak csak majd' ötven kilométerrel a rajt után, Csobánkánál tűnt fel, hogy lemaradásban vannak, és néhány perc alatt kéne felérniük a tizennégy kilométernyire lévő Dobogókőre. A késés jó néhány menetlevélre került rá...

Dobogókő után volt az első átlagtartó, a tapasztalatokat Neszmélyen, a kiadós, de gyorsan elköltött ebéd közben lehetett megbeszélni. Az időjárás is jobbra fordult; bár a Nap nem bújt elő, legalább az eső nem nehezítette a csapatok (és főleg a rossz ablaktörlőjű autók) dolgát. A késések miatt a következő időellenőrzőkön, Gyermelyen és Bicskén is előfordultak feszült jelenetek, de egy-két műszaki hiba miatt kiesett veteránon kívül minden jármű és minden résztvevő épségben futott be a budaörsi célba.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]

Dobogókő felé már sokan tudták, súlyos hibapontokat kapnak majd késésért
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A feszes versenyhez illően szoros lett a végeredmény, az első és második helyezett között csupán egyetlen hibapont döntött. Erdélyiék nem jöttek ki a gyakorlatból a holt évszakban, az első Start Historicot is ők, a tavalyi Oldtimer Szuperkupa bajnokai nyerték. Németh Gyula és Hrecska Nóra éppen, egy ponttal szorult mögéjük, a harmadik helyet ezúttal a Pásztor Tamás - Török Sándor páros szerezte meg.

A részletes eredménylista innen tölthető le.

Az Oldtimer Szuperkupa következő versenye: Coppa Pannonia Regia, április 18-19.