Jelzőtábla-felismerő kamera az Opeltől

Vágólapra másolva!
Elsőként az Insigniához lehet majd megrendelni az "Opel-szem"-nek nevezetett rendszert, amely felismeri az úton kitett jelzőtáblákat, és azt is, ha az autó valamilyen okból elhagyja a sávját.
Vágólapra másolva!

Az "Opel-szem" egy, a belső visszapillantó alá beépített mobiltelefon nagyságú kamerából, két jelfelismerő processzorból áll. A nagylátószögű és finom felbontású kamera folyamatosan pásztázza az utat, és másodpercenként 30 felvételt készít, melyeket aztán a processzorok dolgoznak fel. Ha egyezést találnak a szoftverben eltárolt szabvány jelzőtáblákkal, akkor a műszerfalon, a két analóg óra között található kis képernyőn figyelmezteti a vezetőt az adott tábla képével. Az "Opel-szem" a látási viszonyoktól függően, körülbelül 100 méteres távolságból ismeri fel a sebességhatárt mutató és az előzést megtiltó táblákat. Ha egyszerre két ilyen tábla is ki van helyezve, akkor elsőként az előzési tilalmat jelző tábla képét fogja mutatni. Az aktuális sebességhatárt csak akkor jelzi, ha az autó gyorsabban halad a megengedettnél. A rendszert a fedélzeti menüben lehet be- és kikapcsolni, a kormányon elhelyezett gomb megnyomásával pedig a már megmutatott táblákat lehet újra megnézni. Az Opel szerint ez a kamerás rendszer hatékonyabb, mint a navigációs rendszerek, amelyekbe eleve bekódolták a sebességhatásokat, mert ha megváltozik a forgalmi rend vagy építkeznek egy adott útszakaszon, akkor is az épp érvényben lévő sebességhatárt fogja mutatni a vezetőnek.

Az "Opel-szem" másik processzorát a sáv felismerésére használja a rendszer. Ha a vezető 50 km/óra feletti tempónál irányjelző használata nélkül kimegy az adott sávból (például ha elszunnyad az autópályán), akkor hang-és fényjelzéssel figyelmezet a veszélyhelyzetre. Természetesen ez a funkció is kikapcsolható.

A Hellával közösen kifejlesztett "Opel-szem" elsőként az Insigniához lesz rendelhető, de később a többi Opelhez is elérhető lesz.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]




Az "Opel-szem" működését szemléltető videó