Komolyan kell venni - Skoda Superb-menetpróba

Vágólapra másolva!
Az új Skoda Superbről első ránézésre nehéz eldönteni, hogy négyajtós szedánnal vagy ötajtós ferdehátúval van-e dolgunk. Érdekes módon akkor sem kerülünk közelebb a megoldáshoz, ha kinyitjuk a csomagtartót.
Vágólapra másolva!

Forrás: Skoda

A legerősebb motorral megfutja a 250 km/órát is
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A hét éve bemutatott Superb óvatos szárnypróbálgatás volt a csehek részéről: egy olyan méretosztályba tértek vissza, ahol utoljára a negyvenes években volt Skoda gyártmány. Még a gyár is elismeri, hogy az autó lényegében nem volt más, mint egy átemblémázott, megnyújtott Passat, és ez a külsején is meglátszott. Tulajdonképpen műszaki értelemben nem volt különleges autó, de óriási utastere, kipróbált alkatrészei és kedvező ára miatt viszonylag szép karriert futott be. Az új nemzedéknél a csehek már jóval nagyobb összeget költhettek a fejlesztésekre, és ez a Superb külsején is meglátszik, már egyáltalán nem hasonlít az aktuális Passatra. Nem hivalkodó a forma, de azért elég elegáns, ugyanis a célcsoport olyan középkorú, családos és üzletemberekből áll, akik vehetnének drágább autót, de nem akarják hirdetni anyagi helyzetüket a világ felé, viszont a kényelemről sem akarnak lemondani.

Forrás: Skoda

Már 18 colos keréktárcsákkal is rendelhető a Skoda zászlóshajója
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Maradtak a klasszikus, háromdobozos felépítésnél, mert ebben a szegmensben a ferde hátú - vagy annak kinéző - autók eddig mindig csúfos kudarcot vallottak. Ahogy az egy modellváltásnál lenni szokott, megnövelték a Superb hosszúságát pár centiméterrel, így már közel 484 centi hosszú, majdnem annyi, mint egy 5-ös BMW. Az orr megtervezésére rengeteg időt fordítottak Mlada Boleslavban - ez azért volt fontos, mert a közeljövőben megjelenő új Skodák mind a zászlóshajó külsejéhez fognak igazodni. Rövidebb és magasabb lett a kocsi eleje, előbbi azért vált lehetségessé, mert már nem hosszában, hanem keresztben építik be a motorokat, utóbbira pedig a gyalogosvédelmi előírások miatt volt szükség.

Forrás: Skoda

Bevallottan az angol autók stlusát utánozták a Superb hátuljának tervezésekor
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Jellegzetes elem a karosszérián a rendkívül vastag C oszlop, amely mögött szinte teljes takarásban ülhetnek a hátsó utasok, csaknem úgy, mint egy Rolls-Royce-ban, és a tetővonal sem kezd meredek esésbe, hogy megfelelő legyen a fejtér a magasabbaknak is. Különleges formájúak a lámpák is, a hátsók alakja közel egyforma az elsőkéhez, de 180 fokkal elforgatták őket hozzájuk képest. A C alakban világító hátsó lámpa természetesen megmaradt mint a cseh márka védjegye. Leköltöztették a lökhárítóra a hátsó rendszámtáblát, így a márka- és a típusjelzés jóval nagyobb, és feltűnőbb helyre kerülhetett; ez a Superb már büszke a származására.

Forrás: Skoda

Puha anyagok, méretes ülések, jó ergonómia: kellemes itt ülni
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Szerencsére a külsővel kialakított pozitív képet akkor sem rontja el az autó, ha beülünk, sőt itt további jó pontokat gyűjt igényes anyagokból felépített műszerfalával, a prémiummárkákon innen nem sok vetélytársban használnak ennél puhább burkolóanyagokat. Kényelmesek, de sportosnak egyáltalán nem mondhatóak az ülések, az ideális vezetési pozíciót könnyű megtalálni, mert a volán és az ülés is széles tartományában állítható. Valamivel keskenyebb lett a középkonzol, de még így is útban van kissé a lábnak, szerencsére az érintkezési ponton is puha anyagokat használtak. Viszonylag közel ülünk a szélvédőhöz, így az A oszlopok nem takarnak ki sokat a látómezőből, ellentétben a már említett, vastag C oszloppal, amely hátrafelé lerontja a kilátást.

Forrás: Skoda

Csak a nagy luxusautók versenyezhetnek a Superb hátsó helykínálatával
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Már a Skodát is utolérte a divathullám, és csövek mélyére helyezte a sebesség- és a fordulatszámmérőt; a számok továbbra sem vízszintesek, hanem a körívre illeszkednek, a mutatók pedig a gyújtás ráadásával végigjárják a teljes skálát, és visszatérnek a kezdő pozíciójukba. Az előző Superb találmánya, a vízhatlan esernyőtartó a hátsó ajtóban most sem hiányzik, de már olyan különlegességek is megjelentek, mint a kivehető hátsó lábtámasz és a fűthető hátsó ülés. Bár a tengelytáv rövidebb lett két centivel, de a mérnököknek így is sikerült további 19 mm-rel megnövelni a már eddig is a kategória legnagyobbjának számító hátsó lábteret. Most már tényleg luxusautós a helykínálat, akár keresztbe tett lábakkal is lehet ülni.

Forrás: Skoda

Ahogy tetszik: kétféleképpen nyitható a csomagtartófedél
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Jelentősen nőtt a csomagtartó is, 480-ról 565 literesre, de mégsem ez a legjobb benne, hanem a két részletben nyitható fedél. A cseh mérnökök ugyanis a marketingosztály nyomására olyan autót akartak létrehozni, amely olyan praktikus, mint egy ötajtós, de egyúttal olyan elegáns is, mint egy négyajtós. A látszólag feloldhatatlan problémát a Twindoor elnevezésű fedéllel oldották meg. Ha csak kisebb tárgyakat kell betenni, akkor elég a fémrészt kinyitni, ez egyébként a távirányítón lévő gomb megnyomására automatikusan felemelkedik. Ha viszont nagyobb tárgyakat szállítanánk, akkor csak egy gombot kell megnyomni a fedélen, és azután már az üveggel együtt, a kocsi egész hátulja kinyílik.