Az Aston Martinnak sem tetszenek a CO2-előírások

Vágólapra másolva!
Igazságtalannak és politikai indíttatásúnak titulálta az EU tervezett emissziós-előírásait a Financial Timesnak adott interjújában Ulrich Bez, az Aston Martin vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A javaslat szerint 2012-re minden európai autógyártó flottájának 130 gramm alatti szén-dioxid kibocsátással kéne bírnia. Bez szerint a tervezett szabályozás azért rossz, mert szigorúan csak egy adott autó CO2-kibocsátását nézi, míg azt, hogy az az autó valójában mennyit van használatban egy évben, figyelmen kívül hagyja. A Financial Timesnak adott interjújában Bez elmagyarázta, hogy míg egy Aston Martin lehet, hogy kilométerenként többet fogyaszt egy családi autónál, az ő modelljeikkel évente ritkán tesznek meg tízezer kilométernél többet, míg a többi gyártó négykerekűjével 16-25 ezer kilométert is leautózhatnak januártól decemberig. Ez azt jelenti, hogy bár az Aston Martin elméletileg jobban szennyezi környezetét, gyakorlatban jobban kíméli azt, mint más gyártók autói.

Az Aston Martin mellett korábban már a Lotus és a Bentley hangot adott elégedetlenségének, valamint azt is kérték, rájuk ne legyenek érvényesek az előírások. Harcosságuk hatására az EU fontolóra vette, hogy az évente 10 ezernél kevesebb kocsit elkészítő gyártókat felmentse az új előírások alól. Mindenesetre az Aston Martin már tárgyalásba kezdett a Forddal, a Mercedesszel és a BMW-vel, valamint több beszállító céggel, környezetkímélő technológiák közös fejlesztésének lehetőségéről.