8. és 12. hely a szombati időmérőn

Vágólapra másolva!
A csapat reményekkel tele érkezett ki a Autodromo di Vallelunga versenypálya szombati napjára. Mindenki a péntek este módosított beállításokban, az áthangolt futóműben bízott.
Vágólapra másolva!

Fotó: Körber László [origo]

A bokszban az első időmérő után megmérik a gumi nyomását és hőmérsékletét
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Reggel kilenc órakor még egy utolsó lehetőség nyílt minden versenyző számára, hogy szabadedzésen próbálgassa az íveket. Andrea Gilardi, a magyar versenyistálló, versenyzője felkészülten várta az egyórás menetelt. Segítségképpen Ferrari F430-asát új gumikkal bocsátották útjára.

Az első, háromkörös futás során nem sikerült javítani a pénteki időeredményén és elég korán, három kör után kijött a bokszba. Itt a szerelők megmérték a gumik hőmérsékletét és nyomását. Miután mindent rendben találtak, visszatért a pályára és megtett még négy kört. A beállításoknak és a koncentrációjának köszönhetően sikerült egy 1:40:724-es kört teljesítenie a 4085 méteres aszfaltcsíkon, így megfutotta az edzés 10. legjobb idejét. A szerelők 7 mm-rel lejjebb állították az autó hátulját, de a várt hatás sajnos elmaradt. Nem sikerült időeredményén javítania a hátralévő percekben, maradt a 10 helyen.

Fotó: Körber László [origo]

A rajtrácson a Ferrari-tulajdonosok mezőnye
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Némi tanácskozás után úgy döntöttek a technikusok, csökkentik az első futómű dőlésszögét. Ezután jöhettek a szokásos körök: végigellenőrizték az A/4-es lapon található összes tételt, megpucolták a fékeket, felniket, ablakokat és mindent, ami beszennyeződhetett. Feltöltötték az autót a kellő mennyiségű üzemanyaggal, amit szintén a versenysorozat szervezői biztosítanak, elkerülendő a különböző benzin használatából származó előnyöket és hátrányokat.

Betétprogramként a Ferrari-tulajdonosok körözhettek a pályán. A sajtószobában történt eligazítás után a résztvevők már fel is álltak a rajtrácsra három oszlopban, a rendezők csokrokba csoportosították a hasonló autókat. Így először az F40-esek jöttek, közéjük egy F50 kabrió ékelődött. Mögöttük F360-asok, két Enzo és a többiek jöttek szépen sorban.

Első időmérő edzés
Ezen a hétvégén rendhagyó módon mindkét időmérőt a szombati napon futották a versenyzők. Az első időmérőt délután kettőkor rendezték meg. Az időjárás a pénteki naphoz hasonlóan szintén elkényeztetett bennünket. A 28 fokos hőség meglehetősen jó tapadást biztosított a gumiabroncsoknak.

A Warm Up Racing versenyautója Andrea Gilardival a volánnál, 1,6 baros guminyomással vágott neki az óra elleni küzdelemnek. Mindenki kíváncsian figyelte a bokszban elhelyezett laptopon az időeredményeket. Az első mért körben Gilardi javított idején és futott egy 1:40:498-as kört. Utána még két kört teljesített, némileg több idő alatt, így kijött a pályáról és befejezte az első időmérő edzést. Ekkor még a harmadik legjobb időt futotta. Elmondása szerint kormányozhatóbb lett az autó, a kanyarból kigyorsításnál viszont a fara kezd kicsúszni, ezzel mintegy túlkormányozottságot okozva. Erre orvosságként a technikai vezető további első és hátsó futóműdőlésszög-csökkentést javasolt. Így várták a második időmérőt.

Fotó: Körber László [origo]

A nap legnagyobb bukását bemutató D'Antuono megúszta a piruettet és az ezt követő ütközést a 129-es rajtszámú Ferrariban
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Gilardi a vasárnapi első futam 8. rajtkockájába kvalifikálta magát. A pole-t Niki Cadei szerezte meg a 2-es rajtszámú versenyautójával, őt Andrea Beluzzi követte a 7-es F430-assal, a harmadik Nicola Gianniberti lett. Persze fontos a jó pozíció a rajtnál, de a vasárnapi versenyek minden bizonnyal sok meglepetést hoznak majd.

Az időmérő leglátványosabb mozzanatát minden bizonnyal Davide D'Antuono produkálta, amikor a célegyenes közepén kifutott az aszfalt szélére és először végigszántotta a sóderágyat, majd egy dupla piruettet leírva beleállt a szalagkorlátba. Szerencsére a pilóta nem sérült meg, de az autóját a második időmérőre nem tudták rendbe hozni.

Második időmérő edzés
Az időjárás még mindig a szép arcát mutatta felénk, így a kondíciók alapvetően nem változtak. A módosított beállításokkal az edzés legelején, 16 óra után pár perccel futott ki a Warm Up Racing versenyautója a bokszutcából. Négy mért kört teljesített, majd kigurult egy ellenőrzésre. A szerelők ismét megmérték mind a négy kerék hőfokát és a gumik nyomását. Mivel ezt az utóbbit alacsonynak találták, megnövelték 2,2 barra. Ezután Andrea ismét elindult, hogy harcba szálljon a pole pozícióért.

Fotó: Körber László [origo]

Nagy népszerűségnek örvendett a bokszok mögötti parkolóban közlekedő oldtimer Ferrarira hasonlító tricikli. Tulajdonosa nagy Ferrari-rajongó hírében áll
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Legjobb idejét nem tudta elérni, s bár egyre javuló teljesítményt mutatott ezen az edzésen, az 1:41:244-es ideje csupán a 12. rajtkocka megszerzésére volt elegendő. Az utolsó mért körében ráadásul a pálya közepén található egyik elnyújtott kanyar közepén megszűnt a tapadás, és a sóderben találta magát a kocsijával. Szerencsére a gumifalat messziről elkerülte és ki tudott kászálódni a sóderágyból. Így saját "lábon" jutott el a Park Ferme-be, ahol az esetleges óvások benyújtási határidejéig tárolni kell az autókat.

A szerelőcsapat már türelmetlenül várta, milyen sérülések érhették a versenyautót. Miután a technikai vezető visszagurult az autóval a bokszba, felemelték és átvizsgálták. Az égiek megkímélték őket az éjszakázástól, hisz két kiló kavicson kívül semmi szokatlan nem volt az autóban. Vasárnapra Gilardi még egy apró változtatást kért a technikusoktól. Szeretné, ha az ülése öt centivel előrébb kerülne. Rajtuk nem múlik...