Környezetbarát modellek a Skodától

Vágólapra másolva!
A Skoda elsőként Magyarországon mutatta be új, környezetkímélő, Greenline névre keresztelt modellcsaládjának első két tagját.
Vágólapra másolva!

Csaknem egy évvel a gáz/benzin üezmű Dual sorozat bemutatása után, a Skoda újabb környezetkímélő modellcsaládot vezet be Greenline néven. A család első két tagja a Fabia és a Fabia kombi, amelyek csak az 1,4 literes TDI motorral érkeznek. A takarékos dízelmotor kedvező fogyasztása és az ebből eredő alacsony széndioxid-kibocsátás adja a Greenline modellcsalád apropóját, vagyis a környezetbarát működést. A kilométerenkénti 109 grammos emissziós érték a kategóriában kiemelkedően jónak számít, ezt az értéket pedig néhány egyszerű változtatással érte el a gyár.

Ilyen változtatás például, hogy új orrspoiler, új alvázborítás és 15 milliméteres ültetés segítségével módosították az autó aerodinamikáját, valamint kisebb gördülési ellenállású, nagyobb nyomású gumikat szereltek a kerekekre. A fogyasztás csökkentése érdekében módosították a motorvezérlést, hosszabb áttételűre cserélték a váltó fogaskerekeit minden sebességi fokozatban, és minden modellt részecskeszűrővel látnak el.

A modellek kialakítása során különösen figyeltek arra, hogy csökkenjen azok súlya, így korlátozták az Ambiente alapfelszereltség mellé választható extrák sorát, amely tolatóradarból, könyöktámaszból, könnyűfém pótkerékből, néhány tárolórekeszből és szőnyegekből áll. Ugyanakkor a biztonsági extrák sora a vezetőoldali, és a kikapcsolható utasoldali légzsákból, valamint a vezetőülés biztonságiöv-kontrolljából áll.

Üröm az örömben, hogy a kevesebb ebben az esetben árban jelent többet, ugyanis Magyarország, autókra érvényes, nem létező környezetvédelmi adópolitikája miatt a Skoda Fabia Greenline modellek ára körülbelül 300 ezer forinttal haladja meg a hagyományos Skodák árát. A Fabia Greenline így 4 371 000, a Fabia Combi Greenline változat ára pedig 4 567 000 forint.

A két új modell után hamarosan újabbak következnek, hiszen a 2008-as Genfi Autószalonon bemutatott Superb Greenline, később pedig az Octavia Greenline teszi teljessé a csökkentett károsanyag-kibocsátású sorozatot. Ezzel, valamint a Magyarországon is már közel egy éve elérhető, gáz-benzin vegyes üzemű Fabia és Roomster modellsorozattal csaknem teljes lesz a Skoda környezetbarát flottája.