Sztrájk idején is tiltott zóna a buszsáv

Vágólapra másolva!
Pénteken ismét megbénulhat a főváros közlekedése, ha az utolsó pillanatban nem sikerül megegyeznie a BKV-nak a szakszervezeteivel. A legutóbbi munkabeszüntetés tapasztalatai alapján összegyűjtöttük, mire lehet számítani a közlekedésben.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pethő András

Az eső miatt kevesen bicikliztek a legutóbbi BKV-sztrájk idején. Az időjárás előrejelzések szerint most sem lesz vonzó alternatíva a kerékpár


A BKV-szakszervezetek április 18-ára egész napos munkabeszüntetés hirdettek. Azt követelik a vezetőségtől, vonják vissza a járatritkítási tervezetet és készítsenek egy újat a szakszervezetek közreműködésével, vonják vissza a kilátásba helyezett csoportos létszámleépítést, javítsák a munkakörülményeket és a cég menedzsmentje az érdekképviseletekkel együtt készítse elő a döntéseket.

A megegyezésre jelenleg elég kevés esély van, ezért pénteken várhatóan ismét a garázsban maradnak a buszok és villamosok, így nem árt idejében felkészülni rá, hogy Budapesten a szokottnál is nagyobb dugók alakulhatnak ki. Legutóbb április 7-én, hétfőn sztrájkoltak a BKV dolgozói, akkor üzemkezdéstől délután egyig nem jártak a fővárosi járatok. A tapasztalatok szerint ez a reggeli órákban bénította meg a fővárost és a nagyobb bevezető utakat, késő délelőttre rendeződött a helyzet. és ismét járhatóvá vált Budapest. Délutánra a reggelinél nagyobb fennakadásokat jósoltak, de szinte szombati forgalomban, kényelmesen lehetett haladni.

Fotó: Pethő András

Április 7-én csak a reggeli órákban bénult meg a főváros. Pénteken valószínűleg a délután is kritikus időszak lesz


Egy egész napos sztrájk hatása természetesen jóval súlyosabb lehet, a dolgon csak tovább ront, hogy - akárcsak a legutóbbi sztrájk idején - pénteken ismét jó eséllyel esni fog a jelenlegi előrejelzések szerint, így vélhetően kevesen ülnek majd biciklire és motorra, hogy így védjék ki a dugóban való ácsorgást. Valószínűleg elég sokan szabadnapot vesznek ki pénteken, és már csütörtök délután nekivágnak egy hosszú hétvégének, ám ennek ellenére szinte borítékolható a pénteki káosz. Erre számítanak a budapestiek is - derült ki az [origo] itthon cikkéből, ahol fővárosiakat kérdeztek meg, hogyan vészelik majd át a BKV nélküli napot.

A taxisok azon kevesek közé tartoznak, akik kifejezetten örülnek a BKV-sok munkabeszüntetésének, az általunk megkeresett társaságok jelentős forgalomnövekedésről számoltak be április 7-ről. Tóth Péter, a 6x6 Taxi diszpécserközpontjának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a legutóbbi BKV-sztrájk idején reggel 5 és 10 között mintegy 550 előrendelést vettek fel az ilyenkor megszokott 100 helyett. "Legutóbb megkértük az összes kollégát, hogy többet dolgozzanak, hasonló felhívást intézünk hozzájuk, ha pénteken ismét sztrájk lesz, de a diszpécserközpont létszámát is bővítjük két fővel" - mondta Tóth Péter.

Fotó: Tóth Eszter

Az őszi kampány szlogenje nem vonatkozik péntekre. A belső kerületekben és a bevezető utakon is káosz várható


Vonsikné Bódog Hajnalka, a Taxi 2000 diszpécserközpont vezetője hasonló tapasztalatokról számolt be, náluk is négy-ötszörös volt a forgalomnövekedés. "Reményeink szerint mintegy 80 százalékos jelenlétet tudunk majd biztosítani pénteken (normál esetben ez a szám 50 százalék, mivel a taxisok fele éjszaka dolgozik), és abban is nagyon bízunk, hogy az utasaink - tanulva a legutóbb sztrájkból - nem az utolsó 24 órában zúdítanak el minket előrendelésekkel" - tette hozzá a Taxi 2000 diszpécserközpontjának vezetője.

A taxisok meglehetősen vegyes képet festettek a sztrájk idején tapasztalt forgalomról, volt olyan, akinek kifejezetten gyenge napja volt - véleménye szerint azért, mert a médiából az áradt, hogy előre foglalt az összes kocsi -, szinte nem is volt utasa, ezért ha megint sztrájk lesz, ő biztosan otthon marad, mondta. Mások erős reggelről/délelőttről számoltak be átlagos délutánnal, ám "csodát" senki sem vár egy esetleges egész napos sztrájk miatt, csupán egy erős napra számítanak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=quTLRbiZsOciwWax


Valaki gyalogolt, valaki a dugóban állt: vegyesen fogadták a sztrájkot


A főváros vezetése ugyan tárgyalásokat kezdeményezett Volán-társaságokkal, ám közlekedési szakmérnökök elmondása szerint ez nem hozhat jelentős javulást egy esetleges sztrájk esetén, ugyanis körülbelül 60-70 Volán-autóbusz léphetne maximum pénteken reggel forgalomba a BKV kék buszai helyett, ami a BKV napi 1200 forgalomban lévő buszának csak öt százaléka. Marad tehát az autózás, ám készüljünk fel arra, hogy különösen a reggeli és délutáni órákban a szokásosnál sokkal több időt kell majd a dugóban eltöltenünk.


Ismét rendőrök segítik a közlekedést

Április 7-én mintegy háromszáz rendőr segítette a forgalom haladását a fővárosban, 22 nagy közlekedési csomópontban folyamatos volt a jelenlét a sztrájk idején és utána is jó pár óráig. Budapesten 957 forgalomirányító lámpával védett kereszteződés, csomópont, illetve gyalogos-átkelőhely van. A forgalomirányító központban 159 forgalmas kereszteződést tudnak a rendőrök a forgalomirányító kamerákkal figyelni, s amennyiben szükséges, a helyszínre rendőrt irányítanak.

Természetesen a pénteki napra fokozottan készülnek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. - Reggel hat és kilenc óra között számítunk a legnagyobb torlódásokra, de ezúttal délután is fennakadások várhatók, amikor egyébként is sűrű a forgalom a városból kivezető utakon - tájékoztatott Tafferner Éva rendőr őrnagy. A BRFK kommunikációs osztályvezetője elmondta, megerősített jelenléttel, elsősorban a főbb kereszteződésekben lesznek rendőrök.

Bár a néhány sztrájktörő BKV-buszon és a szerződéses járatokon kívül nem járnak majd a buszok, mégsem nyitják meg a buszsávot a megnövekedett autóforgalom számára, ahogyan a villamossínen is tilos autózni. - Az élet- és vagyonbiztonság a legfontosabb szempont - mondta Tafferner Éva, aki emlékeztetett: a buszsáv és a villamospálya nem csak a tömegközlekedési járművek, hanem a mentők, tűzoltók és rendőrök gyors haladását is segíti. Ezért arra kérik az autósokat, tartsák be a KRESZ-t vagy a helyszínen lévő rendőrök utasításait.

Alternatív útvonalakat nehéz javasolni munkanap, egy tömegközlekedés nélküli fővárosban, ezzel a rendőrség sem próbálkozik. Mégis hasznosak lehetnek azok az információk, amelyeket folyamatosan töltenek fel honlapjukra, a www.police.hu oldalra.

Néhány gyakorlati tanács autósoknak, a sztrájk idejére:

  • Lehetőleg többen menjenek egy autóval!
  • Vezessenek fokozott óvatossággal: sok a gyakorlatlan kerékpáros, autós, figyelmetlen gyalogos!
  • Ne álljanak be a kereszteződésbe, ha nem tudják elhagyni azt!
  • Ne autózzanak buszsávban, villamossínen!
  • Tartsák be a rendőrök utasításait!
  • Készüljenek fel a szokásosnál lényegesen hosszabb menetidőre, induljanak el idejében - ez kevésbé idegesítő, mint a dugóban ácsorogva, kapkodva idegeskedni.
  • Lehetőség szerint kerüljék el a város belső kerületeit.
  • Legyen elég benzin az autóban: dugóban araszolva a sokszorosára nő az üzemanyag-fogyasztás - lehet, hogy órák alatt sem érhető el a következő benzinkút. Szintén érdemes ellenőrizni a hűtőfolyadék szintjét; bár nem lesz kánikula, egy többórás vánszorgás könnyen túlhevítheti a motort.