Újraindul a motoros mentőszolgálat

Vágólapra másolva!
Ismét lesz az autópályák mellett működő motoros mentőszolgálat, így keddtől október végéig a mentőorvos szükség esetén a lehető leggyorsabban juthat el egy-egy baleset helyszínére.
Vágólapra másolva!

Az Országos Mentőszolgálat és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idén már harmadik turnusban indítja el motoros szolgálatát. Április 15.-től egy-egy motoros mentő az M3-as autópályán Gödöllő és az M0-ás autóúton Szigetszentmiklós térségének 50 kilométeres körzetében teljesít majd szolgálatot reggel 8 órától este 20 óráig. A motorkerékpáron közlekedő mentők telephelye a Gödöllői és Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökség lesz.
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nagyteljesítményű motorok megkülönböztető jelzések és korszerű életmentő felszerelések (EKG, defibrillátor) mellett gyógyszerekkel, kötszerekkel, és infúziókkal is el lesznek látva, így a rohamkocsik szintjén biztosítják a sürgősségi beavatkozások tárgyi és szakmai feltételeit.

Közleményükben emlékeztettek arra, hogy motorkerékpáros mentőorvosok először 2005 augusztusában a Balaton déli partján, Balatonlelle körzetében kezdték meg szolgálatukat. A kétkerekűek segítségével a mentőorvosok nagy forgalomban, akár dugókban is rövid időn belül a helyszínre érkezhetnek, így valóban sürgősségi ellátásban részesíthetik a balesetek sérültjeit. A járműveket és a felszerelést, valamint a telephelyet az autópálya-kezelő, míg a mentőorvosok bérét a mentőszolgálat biztosítja. Az esetekhez kiinduló orvosok nem utasként ülnek a motorkerékpárra, hanem egyedül ülnek fel a nyeregbe, ezért a feladat ellátására csak rendkívül jól motorozó doktorok vállalkozhatnak. Hasonló egységek nyújtanak segítséget Anglia, Hollandia, Németország és Thaiföld országútjain - olvasható a tájékoztatóban.