Ferrari Challenge - az első összecsapás

Vágólapra másolva!
A múlt hét végén az olaszországi Monzában az első két versennyel megkezdődött az idei Ferrari Challenge európai és olasz bajnoksága. Az eseményen összesen 77 versenyautó és 86 pilóta állt rajthoz 24 európai országból. A versengésben a magyarországi Warm Up Racing csapatának négy Ferrari F430 Challenge autója és négy pilótája vesz részt.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Sorakozó a gépátvétel előtt. Az autók azonosak, de a festés egyedi


A pénteki nap a tesztek, a szabadedzések és az első időmérő napja. A csapat ilyenkor állítja be az autókat. Ezt megnehezítette a nagy forgalom a pályán, de a munkának meglett a gyümölcse: a köridők egyre javultak, a versenyzők is egyre jobban megismerték a pályát. Mind az európai, mind az olasz bajnokságban két különböző kupasorozatot rendeznek. Az egyik a gyakorlottabb pilótáknak szóló Pirelli kupa, a másik a "Gentleman" versenyzőknek kitalált Shell kupa. A csapat európai megmérettetésen szereplő mindhárom pilótája a Shell kupában érdekelt.



Forrás: [origo]

Válint Tibor F430 Challenge-e. Ez volt a pilóta első versenye


A szombat délelőtt a versenyistálló mind a négy pilótájának az időmérő edzésekről szólt. Az olasz bajnokságban futó Andrea Gilardi a vasárnapi, taljánoknak kiírt verseny első rajtkockájáért küzdött, míg a többiek az öreg kontinens bajnokságának második versenyének rajthelyeiért szálltak harcba. Gilardi az időmérőn néhány bemelegítő kör megtétele után 1:54:270-es köridőt autózott, ami az első időmérőn a negyedik helyet biztosította számára. Jánosi szintén remekelt, és az időmérő edzés második felében 1:55:516-os idejével ő is az előkelő negyedik helyre kvalifikálta magát. Sajnos Válint Tibor az egyik kanyar kijöveti ívén hibázott, a Ferrari háta hirtelen kitört és a versenyautó a palánknak csapódott, így be kellett fejeznie az edzést. Gilardi remek délelőtti idejét a második időmérő edzésen sajnos nem sikerült megismételnie, így csak a kilencedik rajtkockából vághatott neki a másnapi versenynek.

Az első versenyen Jánosi jól rajtolt, és kemény pozícióharcot vívott Harmsennel és Santossal, a negyedik körben visszavette nyolcadik helyét. Ezt sikerült a kilencedik körig tartani, amikor Harmsen a célegyenes végén Jánosira húzta az autóját. A két F430-as összeért, és Jánosi autójának a bal eleje alaposan megsérült. A sárvédője hozzáért a kerékhez, így a bal első kereke sokkal jobban melegedett, megnehezítve a futam hátralévő szakaszát. A 20. körben a szédületes tempót diktáló, bulgár Kralev is megelőzte, így a versenyt a kilencedik helyen fejezte be, ezzel 8 pontot szerzett a Warm Up Racingnek. Válint Tibor sajnos a harmadik körben baleset miatt kiállni kényszerült, míg Diego Roda a 25. helyen fejezte be élete első Ferrari Challenge versenyét.

Forrás: [origo]

Utolsó ellenőrzések a szabadedzés előtt


Vasárnap Andrea Gilardi a negyedik helyről vágott neki az olaszok versenyének. A célegyenes végén kezdődő sikánnál azonban az első hat autó meglehetősen összetorlódott. Gilardi igyekezett elkerülni az ütközést, ezzel két pozíciót vesztett, ráadásul az elé kerülő autók egyikéből hűtőfolyadék és szervóolaj folyt az aszfaltra. Ez sajnos néhány kanyar után végzetesnek bizonyult: a Gilardi Ferrarija féktávon megcsúszott és a falnak csapódott. Sajnos kénytelen volt ezután feladni a küzdelmet.

Amíg Jánosi Sándor szintén a negyedik rajtkockából kezdte idei második versenyét, addig Válint Tibor a 23., míg a megfontolt Diego Roda csupán a 29. helyről várta a rajtlámpa zöld fényét. A rajtot követően Jánosi visszaesett egy pozíciót, de ezt az ötödik körig remekül tartotta. Ekkor Jamie Constable erőszakosan megpróbálta őt megelőzni és keresztbefordult Jánosi autója előtt, aki korrigált, de ez újabb két helybe került. Ettől kezdve remekül futott és elhúzott az üldözőitől. Sajnos a fékbetétek a 17. körre annyira elkoptak, hogy az őt követő Roessler és Santos féktávon meg tudta előzni, de a kilencedik pozíciót a verseny végéig megőrizte, így újabb hasznos 8 pontot gyűjtött a csapatának.

Forrás: [origo]

Akár a Forma-1-ben: egy csavar rögzíti a kereket


Válint Tibor célkitűzése a 15. hely lett volna. A tempóját a negyedik körig tudta is autózni, ám ekkor megcsúszott és az autója farral a szalagkorlátnak csapódott. A hátsó diffúzor és a lökhárító leszakadt, így ezek nélkül iramodott a mezőny után. Csapattársát, Rodát még sikerült megelőznie, de így a 23. helyen intette le a kockás zászló. Roda megismételve az első versenyben elért helyezését, a 25-dikként végzett.

Kérdésünkre Jánosi Sándor a következőképpen értékelte a monzai hétvégét: "A beállításaink megvannak, a sebességünk már szintén jónak mondható, amit a jó kvalifikációs idő is mutat. A versenyen állandó időket tudok futni az etap háromnegyedéig, az utolsó negyedben azonban a fékek és a gumik fokozott kopása problémát jelent. Reméljük, hogy a következő versenyre ezekre is találunk megoldást!" A mezőny másik magyar versenyzője, csapattársa, Válint Tibor a következőket tette hozzá: "Csupán az első versenyhétvégémen vagyok túl, rengeteg tapasztalatot szereztem a beállításokkal és az autó viselkedésével kapcsolatban. Büszke vagyok a jó kvalifikációs időmre és az általa elért rajthelyezésre. Az instabil, de folyamatosan javuló köridők viszont azt mutatják, hogy rengeteg edzésre és tapasztalatra van még szükségem. Bízom benne, hogy a következő versenyemen még jobb formát mutatok!"

A csapat 16 ponttal, vegyes érzelmekkel és rengeteg tapasztalattal tért haza, és elkezdték a felkészülést az április 18-20. között Silverstone-ban rendezendő következő versenyhétvégére.