Új S-tronic váltó az Auditól

Vágólapra másolva!
Duplakuplungos váltójának új, továbbfejlesztett változatán dolgozik az Audi. Az új S-tronic több erő kezelésére lesz képes, és a hosszában elhelyezett motorokkal is lehet majd párosítani.
Vágólapra másolva!

A BorgWarner fejlesztésű Volkswagen-DSG ugyan már négy éve a piacon van, de a vetélytársak (BMW, Ford, Mitsubishi) csak mostanában hozzák ki saját változataikat. A közönség egyértelmű lelkesedéssel fogadta az újfajta sebességváltót, mivel az a nyomatékfolyam megszakítása nélkül, mindössze 8 ezredmásodperc alatt váltott sebességet, és a fogyasztást sem növelte. Viszont az első generációs DSG legfeljebb 320 Nm-es nyomatékú, keresztben elhelyezett motorokhoz volt párosítható, így a nagyobb Audikban és Volkswagenekben nem tudták alkalmazni.

A Volkswagen ugyan nemrég már bemutatta a második generációs, hétfokozatú DSG-jét, de az is csak 250 Nm-t visel el, ezért nem jelentett megoldást a nagy autók számára. Az Audi azonban lassan elkészül saját S-tronic (a DSG neve az Audinál) váltójával, ami a pletykák szerint 550 Nm-es motoroktól sem jön majd zavarba, ráadásul hosszában elhelyezett motorokkal és Torsen-differencálműves összkerékhajtással is párosítható lesz. Az új váltó a nemsokára megjelenő Q5 szabadidő-autóban debütálhat, de később az A4-es és az A5-ös modellekben is találkozhatunk majd vele. Előbb-utóbb szinte minden modellben felválthatja az új S-tronic a fokozatmentes Multitronic, és a hagyományos Tiptronic automatikus váltókat.

Forrás: [origo]