Forradalmi tető a Webastótól

Vágólapra másolva!
A Genfi Autószalonon mutatja be új, szuperkönnyű kabrió tetőszerkezetét a német Webasto. A technológia bemutatására szolgáló sportkocsi formáját a hetvenes évek Fiat 124 Sport Spidere inspirálta.
Vágólapra másolva!

A német Webasto igazi nagyhatalom a nyitható tetők világában, és új rendszerükkel forradalmasítani kívánják az autóipar ezen területét. A híres olasz Istituto Europeo di Design (IED) diákjai által terezett Light névre keresztelt kocsi tetőszerkezete ugyanis mindössze 13 kilóval növeli az autó súlyát. Emellett az autógyártók másik nagy problémájára is megoldást kínál az új összehajtható tető. Eddig ugyanis a szerkezetek tömege mellett helyigényük is kiemelt problémának számított, ám más rendszerekkel ellentétben a Webastóé simán elfér a csomagtartó tetején, ahelyett, hogy a csomagtartó nagy részét is elfoglalná.

További pozitívum, hogy a minimális súly ellenére a hátsó ablak fűthető, és a Webasto ígérete szerint a műanyag tető szigetelése is kitűnő. A mai nehéz fémvázas tetőkhöz mérhető merevséget a méhsejt-szerkezet biztosítja. Mindennek tudatában egészen könnyen elképzelhető, hogy a Webasto technológiája nemsokára fölválthatja a kupé-kabriók ma megszokott tetőszerkezetét.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]