2010-ben jön a Nissan elektromos autója

Vágólapra másolva!
Az évtized végén akarja első teljesen elektromos autóját piacra dobni a Nissan, a kerékagy-motoros autóra azonban további öt évet kell várni.
Vágólapra másolva!

A 2010-re elkészülő modellben egy hagyományos elektromotor lesz, melyet az autó orrában helyezhetnek el. Elképzelhető, hogy a tavalyi Frankfurti Autószalonon bemutatott Mixim tanulmány hajtáslánca lesz a befutó, ami tengelyenként egy elektromotort tartalmaz, így összkerékhajtásra is alkalmas. Bár fenntartása olcsóbb és a környezetre is kevésbé ártalmas a belső égésű motorral szerelt autóknál, a hatórás töltési idő sok vevőt eltántoríthat egy ilyen autótól, akik helyette, mondjuk, szívesebben vásárolnak majd addigra már kapható dízel-elektromos hibrideket.

Az orrmotoros elektromos autót később kerékagy-motoros modellek követhetik, amelyek lehetővé teszik, hogy a tervezők sokkal merészebb megjelenésű autókat tervezhessenek, hiszen elszakadhatnak a hagyományos motortér-utastér-csomagtér elrendezéstől. Ezek az autók a Nissan elmondása szerint 2015-re érkezhetnek meg a piacra. A technológiát egyként teljesen működőképes formában a Nissan Pivo2 tanulmányautóban is kiállították a tavalyi Tokiói Autószalonon. Abban a járműben mind a négy kerékhez egy 15 kW-os motor tartozik, melyek 120 km/óráig gyorsíthatják a Pivo2-t, és egy feltöltéssel akár 125 kilométerig is működőképesek.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

Nissan Mixim és Pivo2 2007-ből