Három páros mérkőzik a rali-bajnoki címért Ózdon

Vágólapra másolva!
A hosszú nyári szünet után Ózd környékén, aszfaltos pályákon folytatódik az Országos Rali Bajnokság. Bár még három futam van hátra, az igazi esélyesek száma háromra csökkent. Spitzmüllerék hazai pályán próbálják meg átvenni a vezetést Turánéktól, Benikék lehetnek a nevető harmadikok.
Vágólapra másolva!

Forrás: Duen

A korelnök, Vizin László jelenleg a negyedik helyen áll a bajnokságban


Utoljára július elején, az autóromboló murvás gyorsaságijairól hírhedt Veszprém Ralin mérkőztek meg a versenyzők. Ezúttal az első osztály számára új helyszínen, Ózdon lesz a verseny központja, bár a pályák közül néhány ismerős lehet a csapatoknak a korábbi Salgó, Eger, illetve Miskolc Ralikról.

A verseny péntek este prológgal kezdődik, a szebb napokat látott ózdi stadionban, várhatóan szép számú közönség előtt. A Miskolcon megszokotthoz hasonlóan itt is salakos pályán mutathatják meg magukat a párosok, még tét nélkül. Szombaton és vasárnap aztán összesen 18 szakaszt kell majd megtenniük, minden nap három gyorsasági ismétlődik, háromszor. A pályák közt van klasszikus (Zagyvaróna-Cered), és akad köztük új is, méghozzá a tempósabb fajtából (Zabar-Domaháza), ahol többször végsebességgel, 200 km/h feletti tempóval hajtanak majd a legerősebb autók. Amennyiben eső lesz (eddig egyedül Veszprémben kímélték meg az égiek úgy-ahogy a mezőnyt), nagyon nehéz feltételek várják majd versenyzőket.

Forrás: Duen

Spitzmüller és a Lancer WRC az ózdi verseny egyik legnagyobb esélyese


Az abszolút elsőségért folytatott küzdelem három páros között zajlik, Turán Frigyesék még vezetik a bajokságot a megbízható Peugeot 307 WRC-vel, de az utóbbi két futamon alulmaradtak a Spitzmüller/Kazár/Mitsubishi Lancer WRC-trióval szemben, akik ráadásul a Miskolc Ralin is vezető helyről estek ki, műszaki hiba miatt. Nem szabad leírni a címvédő Benik/Lukács kettőst sem, akik a pontversenyben szintén lőtávolban vannak az éllovasokhoz képest. E három csapat autója kimagaslik a mezőnyből, a sokat látott külföldi csapatok szerint is világszínvonalú technika mindegyik.

Hogy mégsem valamelyikük kapja az 1-es rajtszámot (bármelyikük megérdemelné, Benik a bajnok, Turán vezeti a tabellát, míg Spitzmüller győzött legutóbb), annak az az oka, hogy ifj. Béres József személyében rangos vendége lesz a versenynek. A szlovák színekben induló, FIA B prioritással rendelkező pilóta rendszeres résztvevője a világbajnoki sorozatnak, 2006-ban 6., 2007-ben 4. volt év végén a JWRC-kategóriában. Ózdon egy S2000-es Abarth Grande Puntóval indul, és méri össze erejét a magyar mezőnnyel.

Forrás: [origo]

Béres József alaposan megszorongathatja az N-es autókat és pár WRC-t is


Az első osztályban 90 nevező van, köztük 8-an WRC-vel indulnak. A már említett három top autón kívül ismét rajthoz áll a 2004-es bajnok, Turi Tamás, az elmúlt hétvégén a Barum Ralin Bútor Róbertnek navigáló Tóth Imrével az oldalán. Ők a tízéves Toyota Corolla WRC-vel is megszorongathatják a bajnoki aspiránsokat. Négy Subaru Impreza WRC is rajthoz áll majd, Vizin László az előkelő negyedik helyen várja a folytatást, a többi autó 2003-as fejlesztésű: Herczig Norbert, Borsi Gergő, és ifj. Érdi Tibor a pilóták. Továbbra sem tisztázott, és komoly ellentéteket szül az a kérdés, hogy 2009-ben is lesznek-e WRC-k a mezőnyben.

Az N-csoportban Asi toronymagasan vezeti a bajnokságot, veszprémi kiesése ellenére is. A többiek az ő skalpjára hajtanak majd, Asi pedig várhatóan ifj. Béresére, no meg a gyengébb WRC-kére. Rajta kívül is tucatnyi remek pilóta alkotja a talán legerősebb kategóriát, kiélezett harc várható a dobogós helyekért.

Forrás: Duen

Az N-csoportban mindenki Asit akarja legyőzni


A8-ban Hideg Krisztián, A7-ben pedig Janzerék már Ózdon megszerezhetik a bajnoki címet, ha jól szerepelnek. A többi kategóriában teljesen nyílt a küzdelem, van, ahol még 5-6 potenciális bajnok is rajthoz áll.

A ralin a másodosztály, és a Historic-autók is indulnak, így a nézők a két nap során folyamatosan versenyt nézhetnek. Mindhárom mezőny számára vasárnap délután, Ózdon, a céldobogón fejeződik be a viadal.

Az abszolút értékelés állása:

1

. Turán/Benics

Peugeot 307 WRC

WRC

74

2

. Spitzmüller/Kazár

Mitsubishi Lancer WRC

WRC

70

3

. Benik/Lukács

Ford Focus WRC

WRC

65

4

. Vizin/Zsíros

Subaru Impreza WRC

WRC

52

5.

Herczig/Csökő

Subaru Impreza WRC

WRC

45

6

. Asi/Pikó Zsuzsa

Mitsubishi Lancer Evo IX

N4

43

7.

Hideg/Kerék

Mitsubishi Lancer Evo VI

A8

33

8

. Turi/Tóth

Toyota Corolla WRC

WRC

20