Magasabb sebességhatár 25 útszakaszon

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felemeli az általános, óránkénti 90 kilométer/órás sebességhatárt 25, összesen 122 kilométer hosszúságú főútszakaszon.
Vágólapra másolva!

A GKM döntése értelmében 31 kilométeren 100 kilométer/órára, míg 91 kilométeren 110 kilométer/órára emelkedik a sebességhatár - tájékoztatta a tárca az MTI-t kedden. A közlemény szerint a betartható és betartandó sebességhatárok megállapításával a közlekedési morál javulását szeretné elérni a GKM.

A megemelt sebességhatár érinti például az 1-es, a 3-as, a 4-es, a 7-es, a 8-as, a 21-es, a 37-es, a 44-es, a 67-es, a 81-es, a 117-es, a 354-es, és a 405-ös főút egyes szakaszait. A megemelt sebességhatárt jelző táblákat a Magyar Közút Kht. szakemberei március közepéig helyezik ki, amelyek egyidejűleg érvénybe is lépnek. A GKM 2008-ban az országos főúthálózat egészén átfogó forgalmi felülvizsgálatot tervez, amely elsősorban a sebességszabályozásra terjedne ki. Ennek célja, hogy 2008-ban a Közlekedési Operatív Program keretein belül megkezdődő főút rekonstrukciós projektek esetében csak a tényleges veszélyeztetettségnek megfelelő sebességkorlátozások lépjenek érvénybe. Ezzel párhuzamosan a GKM - együttműködve a társszervezetekkel és az önkormányzatokkal - támogatni fogja a sebességellenőrzés kiterjesztését. A közlemény kiemeli, hogy a KRESZ 2007. évi módosítása teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a sebességhatárt külterületen, a közúthálózat egyes elemein is felemelhessék.

Forrás: [origo]