Új autólámpát ír elő ez EU 2011-től

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) egy újfajta helyzetjelző világítást tesz kötelezővé 2011-től. A tervezett pluszlámpa kevesebb áramot fog fogyasztani, mint a - sok helyen jelenleg is kötelező - tompított fényszóró, ám növelni fogja az autók vételárát.
Vágólapra másolva!

Az EU 2011-től általánosan kötelezővé teszi a nappali világítást a közúton közlekedő autók számára egy további, enyhébb fényű lámpa révén, amelyet éppen evégből kell majd gyárilag beszerelni minden, akkortól újonnan készült kocsiba, írta az Európai Bizottságnál szerzett értesülésére hivatkozva pénteken a német Die Welt című lap. A tervezett plusz lámpa kevés áramot fogyaszt, de az autógyárak nyilván nem fogják ingyen adni.

Jelenleg változatos szabályok vannak érvényben az EU-tagországokban: országúton szinte mindenütt, lakott településen nem mindenütt kötelező a tompított fényszóró használata nappal. Ausztriában éppen ez év elejével vonták vissza a nappali világításra vonatkozó szabályt azzal indokkal, hogy a tompított fényszóró zavarja a többi közlekedőt. A 2011 előtt gyártott autókba nem kell majd beszerelni az újfajta nappali világítást.