Aston Martin DBS-től Volkswagen Sciroccóig

Vágólapra másolva!
A 2008-as újdonságokat bemutató sorozatunk befejező részéhez érkezett. A kisautók és kompaktok, a nagyautók, valamint a terepjárók után most a kupék és kabriók kerülnek sorra. 
Vágólapra másolva!

Alfa Romeo

A Brera és a Spider is átesik a 159-esnél már taglalt modellfrissítésen: nagyjából száz kilóval csökken a dögös kupé és a kabrió tömege, a külső és a belső valószínűleg nem változik.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Aston Martin

James Bond legutolsó autójának, az Aston Martin DBS-nek a szériaváltozata már tavaly augusztusban lelepleződött, de az első példányokat csak 2008 első negyedévében szállítja a patinás márka a tulajdonosoknak. A kocsi mozgatásáról egy hatliteres, 510 lóerős V12-es motor gondoskodik, amely 4,3 másodperces százas sprinthez és a 302 km/órás végsebességhez elég. Egyes karosszériaelemek szénszálas műanyagból készülnek, a csillapítás keménysége változtatható, a megfelelő lassításért pedig kerámia fékek felelősek.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Audi

Tavaly, novemberben mutatta be az Audi az A3 Cabriolet-t az összeszerelés helyszínén, a győri gyárban. A februártól rendelhető kocsi négyféle motorral és kétféle felszereltségi szinttel lesz kapható. A dízelkínálatot egy 1,9-es, és egy kétliteres TDI motor jelenti, előbbi 105, utóbbi 140 lóerős. Aki nem az üzemanyagon szeretne spórolni, annak ott van két közvetlen befecskendezéses turbós (TFSI) benzinmotor: az olcsóbb megoldást egy 160 lovas 1,8 literes blokk jelenti, míg a motorkínálat csúcsán egy kétliteres 200 lóerős motor áll. Ez utóbbival 7,3 másodperc alatt elérhető a 100 km/órás tempó, míg a végsebesség 231 km/óra. Az A3-as Z-alakban összecsukló vászontetejét elektromotorok tíz másodperc alatt csukják vagy nyitják ki, ami nagyon gyorsnak számít. A szintén győri összeszerelésű TT háza táján is lesz újdonság, ugyanis idén mutatkozik be a sorozat ideiglenes csúcsmodellje, a 272 lóerős, kétliteres TFSI motorral hajtott TTS.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Elképzelhető, hogy az A5-nek is bemutatják idén a nyitott változatát, de ennek értékesítése biztos, hogy csak 2009-ban kezdődhet el. A januári detroiti autószalonon bemutatkozó, 500 lóerős V12-es dízelmotorral szerelt R8 gyártásáról még nem döntöttek, így 2008-ban biztosan hiába várjuk még a szériaváltozatot, de az 520 lóerős, V10-es benzines verzió megjelenésére van némi esély. Eredetileg az RS6 dupla turbós, 580 lóerős motorja hajtotta volna a leggyorsabb Audit, de a tesztelés alatt több prototípus is kigyulladt az elégtelen hűtés miatt, így végül Ingolstadtban a szívómotoros változat megépítése mellett döntöttek.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


BMW

A Detroiti Autószalonon lesz a kabrió 1-es BMW világpremierje, bár képeket már korábban is láthattunk a nyitott kompaktról. A gyár szerint négy személy is elfér majd a kocsiban, melynek elektrohidraulikus mozgatású vászonteteje 22 másodperc alatt nyílik ki vagy csukódik be, akár 40 km/órás tempónál is. A motorkínálat 143 lóerőtől 306 lóerőig terjed, az egyetlen dízel a 177 lóerős kétliteres, amely a 120d jelzésű változatot mozgatja. Az 1-es kabriót valószínűleg már márciustól meg lehet vásárolni, míg a szintén újdonságnak számító M3-as kabrióra májusig kell várni. Ez lesz az első M3-as, amely összecsukható kemény tetővel készül, de a nagyjából 200 kilóval nagyobb tömeg miatt kissé romlanak majd a menetteljesítményei a kupéhoz képest.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Bugatti

A Bugatti a nyitott Veyron piacra dobásával próbálja felélénkíteni az 1001 lóerős szupersportkocsi eladásait. Nem hagyományos kabrió, hanem kivehető targa tetőt kap az autó, de hogy a tulajdonosok kabriózás közben se ázzanak meg, állítólag egy összehajtható szükségtető is a szériafelszerelés része lesz. A kivehető üvegtető miatt a végsebességet 407-ről 360 km/órára korlátozzák, a vételár állítólag 1,5 millió euró körül lesz.

Forrás: [origo]


Cadillac

Detroitban állította ki a Cadillac a CTS kétajtós változatát CT Coupé néven, egyelőre csak tanulmányként, de valószínűleg hamarosan a sorozatgyártás is elkezdődik. A márkától szokatlanul dinamikus autó orra egy az egyben a szedántól származik, de a tengelytávot némileg megrövidítették, hogy sportosabb legyen a forma. Belül sárga Recaro ülésekkel és fekete bőrkárpitozással dobták fel a műszerfalat, hátul csak két szükségülés van. A CT Coupéban az új fejlesztésű, 2,9 literes dízelmotor található, amely 250 lóerőre és 550 Nm-es nyomatékra képes, ereje egy hatfokozatú kézi váltón keresztül érkezik meg a hátsó kerekekre.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Corvette

Januárban lesz a világpremierje, de csak nyáron érkezhet meg a magyarországi szalonba a legerősebb Corvette, a ZR1, amely egyben a GM valaha épített legerősebb utcai autója is. Mozgatásáról egy új fejlesztésű, teljesen alumínium, 6,2 literes, kompresszoros V8-as gondoskodik, melynek legnagyobb teljesítménye 620 lóerő, maximális nyomatéka pedig 807 Nm, de már 1000-es fordulatszámnál is 434 Nm-rel gazdálkodhat a sofőr. A csúcs-Corvette karbonszálas karosszériaelemei alatt igazi csúcstechnika található, hiszen széria lesz hozzá a változtatható karakterisztikájú lengéscsillapítás és a Brembótól származó kerámia fékrendszer.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Ferrari

Az októberi Párizsi Autószalonon mutatkozik be a legkisebb és legolcsóbb Ferrari, a 2+2 üléses Dino. Motorja szoros rokoni kapcsolatokat ápol majd az Alfa Romeo 8C 450 lóerős erőforrásával, de néhány lóerőt még biztosan kicsikarnak belőle Maranellóban. A motort nem középen, hanem a kocsi orrában helyezik el, ami arra is utalhat, hogy nyitható kemény tetővel is megvásárolható lesz a bébi-Ferrari.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]