Fokozott biztonsági intézkedések mellett indul a 3. Budapest-Bamako Rally

Vágólapra másolva!
Feszült helyzetben vágnak neki a Budapest-Bamako Rally indulói a több mint 8000 km-es távnak, miután Mauritániában hétfőn fegyveresek agyonlőttek négy francia turistát, csütörtökön pedig három katonát mészároltak le egy vidéki laktanyában. A franciákat ugyanott ölték meg gépfegyveres támadók, ahol az idei Budapest-Bamako közel 300 magyar résztvevője halad majd el január 21-én.
Vágólapra másolva!

Az amúgy békés és politikailag stabil nyugat-afrikai országot sokkolta mindkét hír. A helyi hatóságok szerint Al Qaida Magrebi Iszlám Ága névre hallgató szaharai terrorszervezet tagjai hajtották végre a támadásokat. Az Algériában, Mauritániában és Észak-Maliban működő szervezet tagjai kényszerítették a Dakar szervezőit, hogy két etapot töröljenek a 2007-es Dakar Rallyból.

2008. január 12-én a Parlament elől rajtoló Budapest-Bamako Rally indulóinak - köztük az [origo] csapatának - öt etapot kell majd teljesíteni a szaharai országban január 20-a és 25-e között. A szervezők a mauritán belügyi hatóságoktól fokozottabb felügyeletet, és szigorúbb biztonsági intézkedéseket kértek.

"A mauritán belügyminisztérium illetékese telefonon megerősítette, hogy izolált incidensekről volt szó, és a Budapest-Bamako indulói a legnagyobb biztonságban haladhatnak át Mauritánián" - mondta Szabó Gál András, a futam ötletgazdája. "Eddig mindössze két csapat mondta le indulási szándékát, de elképzelhető, hogy mások is csatlakoznak majd hozzájuk" - tette hozzá a szervező.