Európa a világ vezető autópiaca lehet

Vágólapra másolva!
Évtizedes amerikai túlsúly után Európa, szakértők szerint, hamarosan a világ vezető autópiaca lehet: míg az eladási mutatók az Egyesült Államokban tovább csökkennek, Európában - különösen Kelet- és Közép-Európában - erőteljes a növekedés.
Vágólapra másolva!

Az "Automotive Review Europe" hétfőn megjelent számában az autópiaci elemzők jövőre Európában több mint 16 millió eladott járművel számolnak, míg az Egyesült Államokban továbbra is csökkenő irányzatot valószínűsítenek, irányváltás legfeljebb a jövő év közepén történhet.

Az eladási számok már eddig is közelítettek egymáshoz: Európában az idei első tíz hónapban - a tavalyi megfelelő időszakhoz képest - 1,2 százalékkal 13,57 millióra nőtt az eladott járművek száma, míg az Egyesült Államokban az első tíz hónapban - az egy évvel korábbihoz képest - mintegy 2,5 százalékkal, 13,58 millióra csökkent. Tavaly Európában még összesen 14,86 millió járművet értékesítettek, közel 750 ezerrel kevesebbet mint az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államokban a hitelválság és a gyorsan növekvő üzemanyagárak vetik vissza a keresletet. A növekvő európai eladások ellenére a legnagyobb európai gazdaság, a német, az idén az újraegyesítés óta a leggyengébb értékesítéssel számol: csupán 3,17 millió eladott járművel. Jövőre valamivel jobb, 3,2 milliót valószínűsítenek, de ez még mindig gyengébb lenne az elmúlt évek eladási mutatóinál.