Környezetbarát VW miniautó

Vágólapra másolva!
A Volkswagen elkészítette az Up! miniautó-koncepció harmadik, üzemanyagcellás változatát. A Space Up! Blue egy igazi, környezetkímélő városi autó, amely tisztán elektromos árammal is több mint száz kilométert képes megtenni.
Vágólapra másolva!

A 3,68 méter hosszú Space Up! Blue a Tokiói Autószalonon bemutatott Space Up! tanulmányra épül, kívülről az egyetlen feltűnő különbség köztük, hogy a mini tetején napelempanelek találhatók. Ezeknek nem elhanyagolható szerepük van a kocsi viszonylag bonyolult hajtásláncában. Ahogy az eredeti tanulmány, ez a modell is hátsókerék-meghajtással, és farmotorral rendelkezik, a kerekeket egy 60 lóerős, 120 Nm-es nyomatékkal rendelkező, tízezres fordulatszámon pörgő elektromotor hajtja. Ezt a hátsó ülések alatt található 12 Li-ion akkumulátor tölti, melyeket pedig részben a 150 W-os napelemek látnak el energiával. Az akkumulátorokat ezen kívül az autó elejében található, új generációs, magas hőmérsékletű üzemanyagcella is elláthatja energiával, vagy hidrogén hiányában a konnektorból is feltölthetők.

Elektromotorja segítségével a Space Up! Blue 13,7 másodperc alatt képes elérni a 100 km/órás utazósebességet, végsebessége pedig 120 km/óra, tehát városi körülmények között még fürgének is mondható. Pusztán akkumulátorait használva, a kis Volkswagen hatótávolsága 105 kilométer, az üzemanyagcellás erőforrás bekapcsolásával azonban további 250 kilométer megtételére képes, és a környezetet még ekkor sem szennyezi. Bár a tanulmányautó 1090 kilós önsúlyával kissé nehezebb a hasonló méretekkel rendelkező kisautóknál, egy üzemanyagcellás technológiával felszerelt kocsitól ez is igen jó teljesítmény.

Sajnos a Space Up! Blue-ból valószínűleg ebben az évtizedben már nem lesz szériaautó, igaz egy későbbi elektromos-hidrogéncellás Up! mini érkezését nem lehet kizárni. A kocsit jelenleg Los Angeles Motor Show-n élőben is megcsodálhatja a közönség, Európában leghamarabb a tavaszi Genfi Autószalonon állítják ki.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]