Gyártani fogják a Honda FCX-et

Vágólapra másolva!
A jövő hónapban megrendezésre kerülő Los Angeles-i Autószalonon mutatja be a Honda az üzemanyagcellás FCX szériaváltozatát, mely Japánban és a tengerentúlon jövőre kerül piacra.
Vágólapra másolva!

A 4,76 méteres, tehát középkategóriába tartozó FCX szériaváltozata csaknem megegyezik a tanulmánnyal, de konvencionálisabb lökhárítókat és utasteret kap majd. Az üzemanyagcellás autó hidrogénből és oxigénből vizet készít, a felszabaduló energiát pedig lítium-ionos akkumulátorban tárolja, ami aztán az elektromotort látja el árammal. A 129 lóerős FCX egy tankolással 570 kilométer megtételére képes, a tulajdonosok akár otthon is megtölthetik a tartályt a hidrogént földgázból előállító "energy station" segítségével. A stílusos megjelenésű kocsi maximum 160 kilométer/órával képes haladni, nyomában csupán vízpárát hagyva. A környezetbarát motor energiahatékonysága 60 százalék, ami a benzinmotorokénál háromszor, a hibridekénél kétszer jobb érték.

Japán és Amerika után a kocsi majd Európába is megérkezik, ahol az első szériagyártott hidrogéncellás autó lesz. Az autó áráról egyelőre nincs hivatalos információ, bár nem valószínű, hogy az effajta környezetbarát csúcstechnológiával rendelkező autót a vékony pénztárcájúaknak szánja a Honda.

Forrás: [origo]