Konnektoros luxushibrid a Fiskertől

Vágólapra másolva!
Henrik Fiskernek, a BMW és az Aston Martin korábbi tervezőjének cége egy saját tervezésű, konnektoros hibrid-luxusautót készül piacra dobni 2009-ben. A kocsi prototípusát januárban, a Detroiti Autószalonon mutatják be, de az első hivatalos kép már most megjelent róla.
Vágólapra másolva!

Henrik Fisker karrierje során eddig olyan álomszép típusokat tervezett, mint a BMW Z8, az Aston Martin DB9 vagy V8 Vantage, de az első ízelítő alapján az új hibrid sem lesz átlagos megjelenésű autó. Bár az első kép alapján hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni a karosszériával kapcsolatban, első pillantásra az autó egy Aston Martin Rapide, egy Jaguar XF és egy Corvette keresztezésének tűnik. A négyajtós kupé magassága megegyezik a Porsche 911-ével, de a Fisker ígéretei szerint négy felnőtt utas és a velük járó csomagok szállítására is alkalmas lesz.

Ez már önmagában is elég embert próbáló feladatnak tűnik, de a Fisker erre még rátett egy lapáttal azzal, hogy bejelentették: a kocsi hibrid lesz, és a közönséges konnektorból lehet majd feltölteni akkumulátorait. Csak elektromotorját használva 80, belső égésű erőforrását is igénybe véve azonban már csaknem ezer kilométer megtételére lesz képes egy feltöltéssel. A Fisker eddigi modelljeivel ellentétben, melyek alapjául a Mercedes-Benz SL és BMW 6-os szolgált, az új luxuskocsi teljes egészében önálló fejlesztés. Egyedül a Quantum Technologies nevű kaliforniai cégtől érkezik segítség, akik a hibrid hajtáslánc fejlesztéséért felelősek. A gyártás előkészítését és a fejlesztési munkákat a két cég vegyes vállalata, a Fisker Automotive végzi.

Egy ilyen autó kifejlesztése meglehetősen sokba kerül, és ez a sportkocsi árán is meglátszik majd. A tengerentúlon 80 ezer fontba, azaz körülbelül 14 millió forintba fog kerülni. Évente legalább 15 ezer darabot kíván legyártani belőle a Fisker, az értékesítést 2009 végén kívánják elkezdeni. A gyártó egyébként 2014-ig egy kisebb, de szintén hibrid típussal szeretné kibővíteni modellválasztékát, melyből évente már 100 ezret akarnak gyártani.

Forrás: [origo]