Kártérítési per az Il Ferro ellen

Vágólapra másolva!
Kártérítési pert indított az Il Ferro ellen több mint száz károsult, amiért az autóreklámmal foglalkozó cég február óta nem fizet; a keresetlevelet - amelyben a felperesek azt szeretnék elérni, hogy az Il Ferro fizesse vissza a befizetett díjakat, valamint kapják meg a megígért havi összeget, késedelmi kamattal együtt - pénteken nyújtották be a Fővárosi Bíróságra.
Vágólapra másolva!

Bense László ügyvéd elmondása szerint, a keresetlevél 102, pertársaságot alakított károsult keresetét tartalmazza az Il Ferro ellen. A nyolcezer sértettből ők jelentkeztek, és ők tudták dokumentálni egyértelműen, szerződéssel, befizetési pénztárbizonylattal, hogy a szerződést megkötötték és hajlandóak a kártérítési perben részt venni - mondta az ügyvéd, aki hozzátette: a kártérítési igényt azzal indokolják, hogy az Il Ferro szerződésszegést követett el azzal, hogy 2007 februárja óta nem fizeti ki a kétéves futamidejű szerződések esetén a havi 50 ezer forintot, ötéves szerződésnél az átlagosan 40 ezer forintot havonta.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint a szerződéssel kapcsolatban a jogszabály azt mondja, hogyha a szerződés teljesítésében a kötelezett - ebben az esetben az Il Ferro - késik, akkor kártérítési felelősséggel tartozik. Amikor a szerződést megkötötték, 180 ezer forintot, az ötéves futamidejűeknél 333 ezer forintot kellett befizetni, a károsultak ezeket is kérik vissza, a késedelmi kamattal együtt - jelentette ki Bense László.

Az Il Ferro-ügynek a mostani polgári jogi vonatkozásán kívül van büntetőjogi vonatkozása is. Az autóreklámokkal foglalkozó társaság ügyében ugyanis május 2-án csalás megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozásnál igazságügyi könyvszakértőt rendeltek ki, véleményét július elején kapta meg a rendőrség. A rendőrök és ügyészek a szakvélemény áttanulmányozása után egyetértettek abban, hogy csalás nem állapítható meg, de a számvitel rendje megsértése és az adócsalás gyanúja igen, így ezek vonatkozásában az iratokat az illetékes nyomozó hatósághoz, a vám- és pénzügyőrséghez küldték meg. Az Il Ferro volt budapesti telephelyének udvarán, a nyomozás elrendelése után egy héttel több ezer, az ügyfelek személyes adatait is tartalmazó szerződést találtak. Az iratokat a rendőrség tanulmányozta, és megállapította, hogy nem valósult meg a visszaélés személyes adattal bűncselekménye. E bűncselekmény vonatkozásában a rendőrség június 19-én megszüntette az eljárást, mivel jelentős érdeksérelem nem állapítható meg.